Stogodišnja Nada putuje svijetom i uživa u slikanju

"Odlučna sam u tome da ne postanem teret svojoj djeci. Inače se trudim da živim veoma miran život, bez nervoze i uvijek promislim prvo, pa onda djelujem", rekla je Rudan, majka dvoje djece, baka troje unučadi i prabaka četvoro praunučadi

4754 pregleda 4 komentar(a)
Voli da slika prirodu: Nada Rudan i jedno od njenih umjetničkih djela, Foto: Reuters
Voli da slika prirodu: Nada Rudan i jedno od njenih umjetničkih djela, Foto: Reuters

Do 85. godine radila je kao krojačica, da bi u 87. otkrila novu ljubav - slikarstvo.

Nada Rudan, stogodišnja dama iz Sarajeva, u prostranom stanu u centru glavnog grada Bosne i Hercegovine i okružena svojim odabranim slikama od ukupno 200 iz kolekcije, ugostila je ekipu Rojtresa.

Svoju ljubav prema slikama Nada je krunisala izložbom radova koja je održana povodom njenog 100. rođendana.

Kaže da je počela da slika u kasnoj dobi kako bi joj ta aktinost zaokupila pažnju, ali naglašava da su joj dani često prekratki kako bi stigla sve što je planirala da učini.

Nada Rudan
foto: Reuters

"Ne znam šta znači riječ dosada, depresija, uvijek pronađem nešto da radim i zaokupim misli", kaže Rudan.

Rojters piše, a prenosi N1 BiH, da njenom takvom raspoloženju sigurno doprinosi slobodan duh, dobro zdravlje, ali i ljubav prema putovanjima budući da ova stogodišnjakinja uživa posjećujući brojne države i upoznajući se sa različitim kultuama.

Tako je nakon izložbe u Sarajevu u junu otišla na jednomjesečni odmor uz jadransku obalu, a potom u Njemačku gdje joj živi kćerka.

Za Rojters je govorila o brojnim putovanjima na koje je išla sama, ali često i sa djecom i unucima.

Nakon smrti supruga 1999. godine, Rudan je posjetila Sjedinjene Američke Države, Centralnu Ameriku i brojne evropske zemlje, a ta putovanja su inspirisala nastanak mnogih njenih slika - poput vulkana na Havajima ili piramidama u Meksiku.

Posjetila je i Holivud kada je imala 95 godina.

"Odlučna sam u tome da ne postanem teret svojoj djeci. Inače se trudim da živim veoma miran život, bez nervoze i uvijek promislim prvo, pa onda djelujem", rekla je Rudan, majka dvoje djece, baka troje unučadi i prabaka četvoro praunučadi.

Nada Rudan
foto: Reuters

Kaže da voli da slika prirodu, a za stvaranje svojih umjetničkih djela koristi akrilne boje.

"Još sam dobrog zdravlja, ruke su mi stabilne, oči me dobro služe", kaže ona i dodaje da rijetko nosi naočari kada slika.

Iako ima bogat umjetnički opus Rudan sebe smatra amaterkom, a ne pravom umjetnicom, a za Rojters je podijelila i to da se ponosi što su joj na prvu izložbu došli svi članovi njene porodice, kao i prijatelji i komšije.

"U životu morate da budete pozitivni i da se nadate najboljem, za sve će uvijek biti rješenja", zakjučila je Rudan koja je preživjela i Drugi svjetski rat, ali i opsadu Sarajeva od 1992. do 1995. godine.

Bonus video: