CIK BiH utvrdio rezultate izbora za sve nivoe vlasti osim za predsjednika Republike Srpske

Prema trenutnim podacima, Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i vladajuće koalicije u RS-u vodi ispred Jelene Trivić, kandidatkinje PDP-a i opozicije sa oko 30.000 glasova razlike

7860 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) 22. oktobra je usvojila Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini (BiH) održanih 2. oktobra, piše Radio Slobodna Evropa.

CiK BiH, međutim, 22. oktobra nije utvrdio preliminarne rezultate izbora za predsjednika i potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i to će učiniti kada se za to steknu uslovi, poručio je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović i dodao da će svi izborni rezultati biti objavljeni na internet stranici CIK-a.

Arnautović je rekao da Glavni centar za brojanje nije okončao kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića za nivo predsjednika i potpredsjednika RS-a.

"Danas [22. oktobar] do 18 sati, od 2.239 biračkih mjesta, glavni centar je obradio 1.070 biračkih mjesta iz 13 opština. Očekujemo da će ostatak ići bržom dinamikom jer su ostala mjesta s manje registrovanih birača", rekao je predsjednik CIK-a.

Kako je rečeno na hitnoj sjednici CIK-a BiH 22. oktobra, rezultati izbora za predsjednika i potpredsjednika RS-a biće utvrđeni dopunskom odlukom nakon što se steknu uslovi za to.

Ova odluka je usvojena jednoglasno na hitnoj sjednici CIK-a BiH 22. oktobra.

CIK BiH je utvrdio i objavio preliminarne rezultate izbora za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH, Narodnu skupštinu RS-a, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i skupštine deset kantonu FBiH.

Od objavljivanja ove odluke teče rok za prigovore, koji traje do 25. oktobra do ponoći.

Arnautović je govorio i o nepravilnostima koje su uočene tokom i nakon izbornog procesa, sa akcentom na rad biračkih odbora.

"Mi smo 6. oktobra u 12:44 morali da izdamo naredbu kojom se gradskim izbornim komisijama naređuje da izvrše unos rezultata jer ga nisu uradili do tada. Ta naredba je morala biti izdata Zenici, Banjoj Luci, Sarajevu, Sanskom Mostu, Laktašima, Livnu, Brčkom, Posušju. To su neshvatljiva kašnjenja", rekao je predsjednik CIK-a.

"Nakon svega toga, kada je sva ta muka nama došla na red, onda je CIK prozivan kao da mi to ponovno brojimo. Mi popravljamo ono što nije kvalitetno urađeno na nivou opština u Bosni i Hercegovini", zaključio je Arnautović.

CIK BiH je ranije 22. oktobra održao još jednu hitnu sjednicu na kojoj je razmatrao zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, ali i poništavanjem Opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Svi zahtjevi za ponovno brojanje glasačkih listića su odbačeni kao preuranjeni.

Uz isto obrazloženje odbačeni su i zahtjevi za kontrolno brojanje listića.

Članovi CIK-a raspravljali su i o zahtjevima koji se odnose na poništavanje izbora, ali su i oni odbačeni.

Opšti izbori u BiH su održani 2. oktobra, a zakonski rok za proglašenje utvrđenih izbornih rezultata je 22. oktobar.

Od 13. oktobra, po naredbi CIK-a, odvija se ponovno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske (RS).

Predstavnici opozicionih partija u RS-u podnijeli su 18. oktobra Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i više stotina osoba zbog "izbornih krađa" na Opštim izborima.

S druge strane u vladajućoj koaliciji, tvrde da su "opozicione stranke u dosluhu sa CIK-om" u pokušaju da se naruši, kako tvrde, čista pobjeda Dodika.

CIK BiH odbacio je 20. oktobra kao nedopuštene, zahtjeve za poništenje izbora za nivo predsjednika RS-a.

Obrazloženo je da se zahtjevi odbacuju jer su "preuranjeni", s obzirom da još nisu utvrđeni rezultati Opštih izbora u BiH.

Zahtjev za poništenje su predale Partija demokratskog progresa (PDP) i Srpska demokratska stranka (SDS) nekoliko dana nakon izbora, tvrdeći da je njihova kandidatkinja za predsjednika RS-a pokradena tokom brojanja glasova u izbornoj noći.

Prema trenutnim podacima, Milorad Dodik, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i vladajuće koalicije u RS-u vodi ispred Jelene Trivić, kandidatkinje PDP-a i opozicije sa oko 30.000 glasova razlike.

Nakon Opštih izbora registrovano je više 420.000 nevažećih listića.

Iz CIK-a BiH ranije je navedeno da su utvrđene nepravilnosti u 90 gradova i opština, na više od 500 biračkih mjesta.

Građani su 2. oktobra birali tri člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentu BiH, predsjednika i dva potpredsjednika RS-a, poslanike u Narodnoj skupštini RS-a i Parlamentu Federacije BiH, te skupštine i u deset kantona u Federaciji BiH.

Bonus video: