Zbog čega se Vučić odrekao 12 dosadašnjih ministara: Izjave o Ukrajini koštale Mihajlović, Vulin ne gubi mnogo

"Danas" piše da Vučić nije naveo razloge zbog kojih su baš oni izostavljeni sa spiska, pa se pretpostavlja da su neki izostavljeni zbog ranijih soliranja, učešća u aferama, ali i zbog odnosa stranke prema njima

16518 pregleda 2 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije i lider Spske napredne stranke (SNS) sa spiska novog kabineta nove/stare premijerke Ane Brnabić izostavio je čak 12 dosadašnjih ministara.

U novoj Vladi Srbije tako nije bilo mjesta za Nebojšu Stefanovića, Zoranu Mihajlović, Aleksandra Vulina, Branislava Nedimovića, Zlatibora Lončara, Vanju Udovičića, Jadranku Joksimović, Mariju Obradović, Gordanu Čomić, Anđelku Atanasković, Tatjanu Matić i Ratka Dmitrovića. Na Vučićevom spisku članova nove vlade nema ni Nenada Popovića, sadašnjeg ministra bez portfelja, ali je predsjednik Srbije ostavio mogućnost da spisak članova Vlade bude dopunjen baš ministrima bez portfelja.

List Danas piše da Vučić nije naveo razloge zbog kojih su baš oni izostavljeni sa spiska, pa se pretpostavlja da su neki izostavljeni zbog ranijih soliranja, učešća u aferama, ali i zbog odnosa stranke prema njima - kao što je slučaj sa Nebojšom Stefanovićem i Zoranom Mihajlović.

Odluka da Stefanović ne bude više u izvšnoj vlasti ne predstavlja iznenađenje, dodaje Danas, budući da su sukobi na relaciji Vučič - Stefanović prisutni sada već godinama unazad.

Vučić je praktično optužio ministra odbrane i bivšeg ministra policije da je odgovoran za njegovo prisluškivanje, što je Stefanović demantovao.

Za Stefanovića su se povezivale različite afere poput rušenja u Savamali, afere sa "Krušikom", kao i drugim poslovima sa kojima je dovođena u vezu i bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović.

Danas piše da nije preveliko iznenađenje ni to što Zorana Mihajlović, dugogodišnja potpredsjednica Vlade i ministarka u raznim resorima nije dio kabineta Ane Brnabić. Njih dvije se od samog starta nisu slagale, međusobno su se prozivale, ali kako se pretpostavlja nije nova stara/premijerka odlučila da Mihajlović odstrani sa spiska. To je, pretpostavlja se, učinio lično Vučić.

Mihajlović
Mihajlovićfoto: BETAPHOTO

On je nedavno, povodom izjave Zorane Mihajlović da Srbija treba da se odredi prema zvjerstvima koja su počinjena u Ukrajini, rekao da će se o njenim medijskim nastupima razgovarati na stranačkim organima.

Mihajlović je ranije izjavila da se u ratu u Ukrajini dešavaju "ozbiljne stvari i zvjerstva" i da Beograd treba da kaže da li to podržava ili ne.

"Srbija je reagovala u UN i podržala rezolucije kojima se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Činjenica je da Rusija vodi osvajački rat u Ukrajini i da se tamo dešavaju ozbiljne stvari i zvjerstva i mi treba da kažemo da li to podržavamo ili ne. Ako je naša politika; da želimo članstvo u EU, onda moramo da razmišljamo i o tome šta je sljedeći korak", rekla je ona.

Vučić je naknadno prokomentarisao da je čudno da neko tako nešto kaže.

"Nisam vidio tu izjavu, morao bih da pročitam. Čudno mi je da neko tako nešto kaže, pošto Srbija osuđuje zločine koji su pripadanici našeg naroda, a da ne pričam o svima drugima. Nisam baš razumio šta je smisao toga, a vjerovatno je nešto što ja ne mogu da dokučim. To je pitanje za Vladu Srbije i za naše unutarstrančke organe", rekao je Vučić.

Danas dodaje i da joj je zamjereno što je ne tako davno dala i kratki intervju za novine Nova, a od nje u se odmah ogradili i premijerka, ali i pojedini članovi SNS, posebno Vladimir Đukanović koji je zahtijevao da ona ne bude u novoj Vladi, jer u protivnom neće glasati za takvu Vladu.

Javna je tajna i da osim Zorane, Jadranka Joksimović, dosadašnja ministarka za evrointegracije nije imala baš dobar odnos sa mandatarkom Anom Brnabić, da su među njima sijevale varnice i da je čak bilo javnih prozivki i Jadrankine poruke da ako bude smijenjena to neće biti zato što premijerka tako hoće, već da će odlučiti oni koji su je i izabrali na takvu funkciju, navodi Danas.

Za Lončara i Udovičića će se naći neka nova, ne tako loša mjesta

Danas piše da Marija Obradović neće ostati u Vladi spekulisalo se još prije godinu kada je njeno ime dovedeno u vezu sa "aferom Gakovo" (tvrdnjama da uzgaja svinje, zajedno sa mrežom ljudi povezanih sa SNS, na farmi čiji je bivši vlasnik navodno sarađivao sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka).

Njeno učešće u toj aferi nikada nije utvrđivano, a ona sama to nije komentarisala. Ljetos je doduše na pitanje očekuje li da će biti i u novom sazivu Vlade, navela da sudeći po pisanju medija, sigurno neće.

Izostanak Gordane Čomić, Anđelke Atanasković, ali i Ratka Dmitrovića sa spiska novog kabineta Ane Brnabić nikoga nije posebno iznenadio, jer su oni, kako navodi Danas, praktično bili nevidljivi i dok su bili ministri.

Iako su afere pratile rad ministara sporta i zdravlja, Vanje Udovičića i Zlatibora Lončara, sagovornici Danasa ne vjeruju da je to razlog zbog koga su obrisani sa spiska budućih ministara. Smatraju da je to dio dogovora i da će se za njih naći neka nova, ne tako loša mjesta.

Što se Nedinovića tiče, on je već ranije rekao da želi da se povuče iz izvršne vlasti.

Vulin
Vulinfoto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Vulin na čelu BIA

Kada je u pitanju Aleksandar Vulina, Danas navodi da on odlaskom iz izvršne vlasti neće mnogo izgubiti, jer će prema saznanjima tog lista dosadašnji ministar unutrašnjih poslova biti novi šef Bezbjednosno informativne agencije (BIA).

On će na toj funkciji zamijeniti Bratislava Gašića, koji će se samo rotirati sa njim i koji će u novoj vladi preuzeti mjesto ministra unutrašnjih poslova.

Vulin je od samog početka naprednjačke vlasti na nekoj od državnih funkcija. Bio je direkror Kancelarije za KIM, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, ministar odbrane i ministar policije.

Reklo bi se da je u prošloj vladi Vulin dosta solirao svojim istupima o Hrvatima i njihovom rukovodstvu, Evropskoj uniji. Bio je i protiv uvođenja sankcija Rusiji, a mnogi su tvrdili da je Vulin ne solira, već da je zapravo Vučićev glasnogovornik, zaključuje Danas.

Bonus video: