Zeleno svijetlo za pregovore o unaprijeđenom statusu Frontex-a na Zapadnom Balkanu

Odobrenje se odnosi na granice između Evropske unije i Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U tom sklopu, Evropska komisija je usvojila novi paket pomoći vrijedan 39,2 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu

3896 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) je usvojila preporuku Savjeta Evropske unije (EU) da odobri otvaranje pregovora o unaprijeđenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex) sa četiri države Zapadnog Balkana.

Odobrenje se odnosi na granice između EU i Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

U tom sklopu, EK je usvojila novi paket pomoći vrijedan 39,2 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu.

Kako stoji u saopštenju Evropske komisije, predlogom od 25. oktobra, Komisija će uz podršku Frontex-a ojačati kapacitete zemalja Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbjeđivanju bezbjednosti.

Prema trenutno postojećim sporazumima o statusu između Frontex-a i Albanije, Srbije i Crne Gore raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez vršenja izvršnih ovlašćenja. Prema novom zakonskom okviru, sporazum o statusu će omogućiti da stalni korpus Frontex-a bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU kao i na granicama sa trećim zemljama i da vrši izvršna ovlašćenja.

"Stoga će novi statusni sporazumi bolje podržati i ojačati saradnju u upravljanju granicama na Zapadnom Balkanu", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Sa druge strane, paket usvojene pomoći od 39,2 miliona evra je rezultat detaljne procjene potreba uspostavljene sa vlastima Zapadnog Balkana.

U izdatom saopštenju se objašnjava da je ova podrška usmerena na regionalne kapacitete upravljanja granicom uglavnom kroz obezbjeđivanje specijalizovane opreme. To uključuje mobilne sisteme za nadzor, bespilotne letjelice, biometrijske uređaje, obuku i podršku za uspostavljanje i operacionalizaciju nacionalnih koordinacionih centara. Podrška takođe pokriva operacionalizaciju objekata za migraciju, uključujući prihvatne i pritvorske objekte.

Paket donosi ukupnu bilateralnu i regionalnu podršku usvojenu u ovoj oblasti u okviru pretpristupne pomoći na 171,7 miliona evra.

U vezi sa odlukom se oglasila evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson koja je naglasila da je Evropska unija posvećena podršci regionu i jačanju saradnje u upravljanju migracijama na terenu.

"Stoga predlažemo da pregovaramo o sporazumima o statusu u skladu sa novim pravnim okvirom koji bi omogućio raspoređivanje Frontex-a u sve četiri partnerske zemlje sa punom snagom svog mandata, kako bi se osiguralo da se njihove granice i dalje poštuju i štite u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksama", navela je Johnason.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji je ocenio da je ovaj paket blagovremen, jer migracija, prema njemu, ostaje oblast u kojoj se mora bliže sarađivati sa zapadnobalkanskim partnerima.

"S obzirom na povećan migracioni pritisak u regionu, fokusiramo se na jačanje zaštite granica, borbu protiv krijumčarskih mreža i intenziviranje povratka iz regiona. U tom cilju pružićemo povećanu političku i finansijsku pomoć", izjavio je komesar Varhelji.

Varhelji (Ilustracija)
Varhelji (Ilustracija)foto: Shutterstock

On je najavio namjeru Evropske komisije da u periodu između 2021. i 2024. poveća finansiranje u region za ukupno 60 odsto, što bi dostiglo najmanje 350 miliona evra za zemlje regiona.

Ova suma će, prema evropskom komesaru, podržati Zapadni Balkan u svim oblastima razvoja efikasnog sistema upravljanja migracijama, uključujući azil i prihvat, bezbednost granica i povratak.

"Računamo na posvećenost naših partnera sa Zapadnog Balkana da ove akcije budu uspješne", poručio je Oliver Varhelji.

Bonus video: