Fon der Lajen: Sjevernoj Makedoniji 80 miliona eura od EU za borbu protiv energetske krize

Predsjednica Evropske komisije je u Skoplju započela turneju zemljama Zapadnog Balkana. Poslije Skoplja, Fon der Lajen će, 27. oktobra, posjetiti Prištinu i Tiranu, u petak 28. oktobra će boraviti u Sarajevu i Beogradu, a posjetu regionu završava u Podgorici u subotu 29. oktobra

4965 pregleda 0 komentar(a)
Fon der Lajen i Kovačevski, Foto: Rojters
Fon der Lajen i Kovačevski, Foto: Rojters

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Skoplju da će Sjeverna Makedonija dobiti 80 miliona eura kao hitnu budžetsku podršku za borbu protiv energetske krize.

"Obezbjedili smo paket energetske podrške cijelom Zapadnom Balkanu, koji počinje grantovima. Osamdeset miliona je hitna budžetska podrška za Sjevernu Makedoniju, koja treba da joj pomogne da se suoči s uticajem povećane cijene energije na njene građane i preduzeća. I ovo ćemo završiti do kraja godine da možete da dobijete ta sredstva već u januaru", rekla je Fon der Lajen.

Ona je na konferenciji za novinare s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim istakla da će "svakako biti još i ima 500 miliona (eura) u grantovima za region za investicije".

"To je mnogo važno da dobijemo nezavisnost u energetskim konekcijama, veću energetsku ekfikasnost i svakako u obnovljivoj energiji. Treba da budemo samoodrživi sa energijom. Obnovljiva energija koja će biti proizvedena kod kuće stvaraće dobra radna mesta, a to će nas napraviti nezavisnim od ruskih fosilnih goriva", rekla je Fon der Lajen.

Kako je istakla predsjednica, ta finansijska podrška će biti usmjerena preko takozvanog Ekonomskog investicionog plana koji već funkcioniše, sa investicijama u vjetrenjače i solarne panele.

"Moja poruka za građane Sjeverne Makedonije danas je veoma jasna: Evropska unija je uz vas. Ovu krizu ćemo riješiti i prevazići zajedno i približićemo se boljoj budućnosti", rekla je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je u Skoplju započela turneju zemljama Zapadnog Balkana. Poslije sastanka sa Kovačevskim ona će se sresti sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Poslije Skoplja, Fon der Lajen će, 27. oktobra, posjetiti Prištinu i Tiranu, u petak 28. oktobra će boraviti u Sarajevu i Beogradu, a posjetu regionu završava u Podgorici u subotu 29. oktobra.

Bonus video: