Arnautović: Dodik i poslije ponovnog kontrolnog brojanja ima najviše glasova za predsjednika Republike Srpske

Pet članova Centralne izborne komiisije BiH (CIK BiH) podržalo je Izvještaj Glavnog centra izbora za brojanje o kontrolnom brojanu za predsjednika RS, dok je članica CIK BIH Vanja Prutina Bjelica glasala protiv tog izvještaja

11204 pregleda 3 komentar(a)
Dodik, Foto: Reuters
Dodik, Foto: Reuters

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović izjavio je danas da je kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i poslije ponovnog kontrolnog brojanja glasova sa izbora 2. oktobra ima najviše glasova za predsjednika Republike Srpske.

Ivan Begić osvojio najviše glasova iz reda hrvatskog naroda, dok je Ćamil Duraković osvojio najviše iz reda bošnjačkog naroda i oni će biti potpredsjednici Republike Srpske.

Pet članova Centralne izborne komiisije BiH (CIK BiH) podržalo je Izvještaj Glavnog centra izbora za brojanje o kontrolnom brojanu za predsjednika RS, dok je članica CIK BIH Vanja Prutina Bjelica glasala protiv tog izvještaja.

Prutina Bjelica je navela da je nezadovoljna jer su prilikom kontrolnog brojanja glasova utvrđene izborne nepravilnosti, te je neprihvatljivo da se od CIK-a očekuje da uprkos tome prihvati izvještaj.

Član izborne komisije Željko Bakalar izjavio je da su u kontrolnom brojanju postojale velike razlike u glasovima u odnosu na prvobitne rezultate.

Direktor Glavnog centra za brojanje je izjavio da je tokom pronovnog kontrolnog brojanja uočen niz nepravilnosti. Naveo je da nisu dostavljenje 62 vreće s glasovima, kao ni 23 izvoda iz Centralnog biračkog mjesta, da je bilo hiljade slučajeva pomoći drugim osobama, da su pocijepane vreće, a bilo je i raznih drugih izbornih nepravilnosti.

Rekao je i da je bilo 38.018 nevažećih glasačkih listića, da su nađeni falsifikovani listići, o čemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Bonus video: