Fon der Lajen: Srbiji 160 miliona eura budžetske pomoći iz EU da bi se izborila sa energetskom krizom

"Potrebno je da se diverzifikuju izvori gasnog snabdijevanja u Evropi, jer prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Diversifikacija, zarad više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti", rekla je predsjednica EK

10471 pregleda 11 komentar(a)
Fon der Lajen i Vučić, Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC
Fon der Lajen i Vučić, Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Nišu da će Srbija dobiti 160 miliona eura direktne budžetske pomoći iz Evropske unije (EU), kako bi se izborila sa energetskom krizom.

"Mislim da je ovo neophodno da bi i Srbija mogla da pomogne ugrožene društvene grupe, kao i mala i srednja preduzeća", rekla je Fon der Lajen prilikom obilaska radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je navela da gradnja ovog interkonektora pokazuje "povezanost i sjajnu sardanju Srbije i EU".

Kako je istakla, ovaj projekat će otvoriti gasno tržište Srbije za različite izvore i unaprijediti energetsku bezbjednost zemlje.

"Potrebno je da se diverzifikuju izvori gasnog snabdijevanja u Evropi, jer prevelika fokusiranost na Rusiju nije dobra. Diversifikacija, zarad više pouzdanih izvora je od suštinske važnosti", rekla je predsjednica EK.

Ona je podsjetila da je Srbija već u energetskoj uniji sa EU, čime podrazumijeva da sve što EU radi, u to je uključen i Zapadni Balkan.

Istakla je da je EU proteklih mjeseci dosta radila na suzbijanju energetske krize, navodeći da se uspjelo u namjeri da se kompenzuje 100 miliona kubnih metara gasa, koje je Unija dobijala iz Rusije, diversifikacijom kroz druge izvore.

"Pozivamo i Srbiju da nam se priključi u zajedničkoj nabavci gasa zato što želimo da iskoristimo našu tržišnu snagu i postignemo bolju cijenu na globalnom tržištu gasa", kazala je Fon der Lajen.

Ona je podsjetila da je opredijeljeno i 500 miliona eura bespovratne pomoći Srbiji iz EU za ulaganje u infrastrukturu.

Pecizirala je da su sredstav namijenjena za transbalkanski strujni koridor od Italije, preko Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine do Bugarske, kako bi zemlje jedna drugoj mogle da pomažu.

Fon der Lajen je kazala da EU želi da tim sredstvima podrži Srbiju i da izgradi novu, energetski efikasnu Univerzitetsku dječiju bolnicu u Beogradu, koja bi trebalo da se završi do 2025. godine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je na novčanoj pomoći EU, kao i na pomoći pri izgradnji gasnog interkonektora, čiji završetak očekuje do kraja naredne godine.

"Kada vam neko daje novac, a nije vam tražio za to bilo šta, morate da kažete ogromno hvala", rekao je Vučić.

On je naveo da će osim Niša, gasovod obuhvatiti tri mjerno-regulacione stanice za gas u Dimitrovgradu, Pirotu i Beloj Palanci, koji će na ovaj način dobiti pristup gasnom snabdijevanju za grijanje i industrijsku proizvodnju.

Vučić očekuje da će dopremanje gasa u te industrijske zone značiti ogromnu šansu za dolazak novih investitora u ovaj deo zemlje.

On je naveo i da je zamolio za pomoć EU i za projekat izgradnje gasovoda koji bi povezao Srbiju sa Severnom Makedonijom.

Važno je, kako je istakao, da se razmišlja i o gasnom povezivanju i sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Rekao je da je EU Srbiji pomagala u svim projektima energetskog povezivanja i da to nikada nije dovođeno u pitanje.

"Mislim da su oni nama pomagali i više nego što smo mi očekivali", kazao je on.

Podsjetio je i da je Srbija od EU dobila i 600 milona eura za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Vučić očekuje da ove godine ukupna trgovinska razmjena Srbije i EU bude rekordnih 37 milijardi eura ove godine, podsjećajući da je ta razmjena prošle godine iznosila 30,3 milijardi eura.

Precizirao je i da Srbija ostvaruje oko 51 odsto ukupne trgovinske razmjene Zapadnog Balkana sa EU i oko 50 odsto ukupnog izvoza iz tog regiona u zemlje EU.

Vučić izjavio je i da će u rekonstrukciju niškog aerodroma Konstantin Veliki biti uloženo više od 40 miliona eura.

Kako je precizirao, aerodrom će dobiti novi kontrolni toranj, nove prostorije, popravljanje piste, nove mašine za snijeg i led.

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske stratovala početkom ove godine na delu od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada.

Gasovod u Srbiji biće dužine 109 kilometara, dok je ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obe države 170 kilometara, a projektovan je za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Tim gasovodom Srbija će se povezati na gasovod između Bugarske i Grčke, odnosno dobiće mogućnost snabdijevanja gasom iz Azerbejdžana ili sa LNG terminala (za tečni prirodni gas) na sjeveru Grčke.

Ugovorom su predviđena sredstva u iznosu od 49,6 miliona eura besprovratno iz IPA fonda EU, 25 miliona evra kredit Evropske investicione banke, 10,3 miliona eura iz budžeta Srbije i približno 600.000 eura od Srbijagasa.

Srbija je do sada za ovaj projekat izdvojila 15 miliona eura i 7,5 miliona za pripremne radove i projektovanje.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod Niš-Sofija će obezbijediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Gasni interkonektor Srbija – Bugarska jedna je od alternativa Srbije za ruski gas.

Predsjednica Evropske komisije nalazi se u posjeti regionu da bi, kako je najavljeno, sa liderima razgovarala o podršci Evropske unije u prevazilaženju energetske krize.

Ona je bila u Skoplju, Tirani, Prištini i Sarajevu, a sjutra će boraviti u Podgorici.