SAD: Kosovo da produži rok za zamjenu registarskih tablica izdatih u Srbiji

"Produženje roka je u interesu ostvarivanja napretka u dijalogu kojim posreduje Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. SAD su zabrinute i razočarane zbog toga što je Kosovo odbacilo zahtjeve međunarodnih partnera da to učini", istakao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs

4462 pregleda 3 komentar(a)
Prajs, Foto: Reuters
Prajs, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su zatražile od Kosova da produži rok za zamjenu registarskih tablica, prenosi Glas Amerike.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ponovio je da Kosovo ima pravo na primjenu režima zamjene registarskih tablica izdatih u Srbiji - u skladu sa Briselskim sporazumom.

"Produženje roka je u interesu ostvarivanja napretka u dijalogu kojim posreduje Evropska unija o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. SAD su zabrinute i razočarane zbog toga što je Kosovo odbacilo zahtjeve međunarodnih partnera da to učini", istakao je Prajs.

U saopštenju je ukazano da bi Kosovo i Srbija, kako je navedeno, trebalo hitno i fleksibilno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa zasnovanog na uzajamnom priznanju.

"Važno je da se obje strane uzdrže od zapaljive retorike i sprovedu konkretne aktivnosti i prikažu posvećenost i konstruktivnost u saradnji kako bi se obezbijedila stabilna i uspješna budućnost za region", zaključeno je u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa.

Američki Sekretarijat za spoljne poslove oglasio se u danu održavanja sjednice kosovske Vlade čiji epilog ukazuje da nisu usvojene preporuke SAD-a, Evropske unije i zemalja Kvinte da rok za preregistraciju, koji ističe 31. oktobra, bude produžen za deset mjeseci.

Umjesto toga, premijer Kosova Aljbin Kurti predstavio je plan preregistracije koji će se, kako je objasnio, sprovoditi u tri faze.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, vlasnicima vozila na Kosovu sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji koji ih nisu zamijenili, od 1. do 21. novembra će biti izdavana upozorenja.

Potom će se od 21. januara 2023. izricati kazne, a nakon tog perioda će se na još dva mjeseca izdavati probne tablice.

Kosovski premijer istakao je da se od 21. aprila 2023. neće dozvoliti kretanje vozila sa drugim tablicama osim sa oznakom Republike Kosovo.

Od oko 10.000 automobila, koliko ih sa tablicama izdatim u Srbiji ima na Kosovu, do sada ih je dvadesetak preregistrovano.

Primjena odluke kosovskih vlasti o preregistraciji, već jednom odlagana na preporuku SAD i Evropske unije, usljed tenzija koje su izbile između Kosova i Srbije krajem jula 2022 - nakon njene kratkotrajne primjene.

I sada izaziva žestoko protivljenje zvaničnog Beograda i političkih struktura na sjeveru Kosova, odnosno Srpske liste, koja se nalazi pod kontrolom vladajuće Srpske napredne stranke.

"Izricanje prve novčane kazne Srbima koji posjeduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije biće povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda jer smo svjesni pravih namjera vlastodržaca iz Prištine", saopštila je Srpska lista (SL).

Prethodni pokušaj primjene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji propratile su tenzije oličene u blokadi graničnih prelaza između Kosova i Srbije, kao i saobraćajnica na području sjevera Kosova - koje su postavili nezadovoljni građani srpske nacionalnosti.

Bonus video: