Vučević: Dronovi ulazili u centralnu Srbiju sa Kosova, Vučić naredio da svaki takav objekat bude eliminisan...

Vučević je za javni servis RTS naveo da je Vučić zbog dronova, a "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", podigao borbenu gotovost Vojske Srbije da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande

10571 pregleda 5 komentar(a)
Vučević, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV
Vučević, Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je 2. novembra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti nakon što su uočeni dronovi koji su, kako tvrdi, ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar odbrane Kosova Armend Mehaj demantovao je dan ranije da su bespilotne letjelice za koje su postojali nezvanični medijski izvještaji da su primijećeni nad područjem južne Srbije došli sa teritorije Kosova.

Vučević je za javni servis RTS naveo da je Vučić zbog dronova, a "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", podigao borbenu gotovost Vojske Srbije da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Pojedini mediji u Srbiji prenijeli su nezvanične informacije 1. novembra da su bespilotne letjelice snimale aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbjednosti i dvije kasarne, odnosno da su nadlijetale Merdare i okolinu Raške, na granici sa Kosovom i na jugu Srbije.

Vučević je za RTS izjavio da je Vučić, povodom pojave dronova, "izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod našu kontrolu".

On je naveo i da borbeni avioni MIG 29, koje je Srbija aktivirala, nisu podignuti zbog dronova, već da oni "patroliraju našim nebom".

Vučević, uz tvrdnju da su letjelice došle sa teritorije Kosova, nije pružio više detalja o dronovima, niti o razlozima za podizanje borbenih aviona, kao ni kakve bi oni veze mogli imati sa Kosovom, koje je pod mandatom KFOR-a.

Ministar odbrane Srbije je naveo i da "vojska može topovima", i na druge načine, "da odgovori na ove izazove".

Vučević je naveo da su svi uočeni dronovi dolazili iz dva pravca sa Kosova, uz liniju Kopnene zone bezbjednosti, s "povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije i pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i pojedinih objekata".

Dodao je da "Vojska Srbije ima saznanja" da dronovi nisu uočeni samo u Raškom okrugu, već i u Topličkom i Nišavskom okrugu.

Ministar odbrane je rekao i da su "netačni naslovi prištinskih medija da se vojska koncentriše na administrativnim linijama" sa Kosovom, već da se radi o vježbama koje se odvijaju u celoj Srbiji pod nazivom "Manevri 22".

"Bezbjednosni rizici ne mogu da kažem da ne postoje, prije svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini, ali Srbija ne želi nikakave ratove", kazao je Vučević.

Šta je rekao ministar odbrane Kosova?

Armend Mehaj naveo je u objavi na Fesjbuku 1. novembra da tvrdnje da su dronovi došli sa Kosova predstavljaju "samo izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske oko granice sa Kosovom" i sredstvo za širenje panike među građanima.

“Povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o navodnom kretanju nepoznatih dronova sa teritorije Kosova nad područjem Raške, obavještavamo građane da su ove tvrdnje potpuno netačne, a svaki takav diskurs je samo izgovor za povećanje broja trupa srpske vojske oko granice sa Republikom Kosovo, kao sredstvo za širenje stanja panike među građanima obje države", naveo je Mehaj.

Bonus video: