Spomen-ploča za rok legendu na ulazu zgrade u kojoj je živio: U svakom porazu ja sam vidio dio slobode

"Jako je emotivno gledati ljude sa suzama u očima. Ovo je poseban trenutak. Simbolično na dan kad nas je prerano napustio na zgradi gdje je nekad živio otkrili smo spomen-ploču. Sloboda koju je Milan potencirao probila je put do ove ploče"

8351 pregleda 5 komentar(a)
Milan Mladenović, Foto: Printscreen YouTube/ Zadužbina Milana Mladenovića
Milan Mladenović, Foto: Printscreen YouTube/ Zadužbina Milana Mladenovića

U svakom porazu ja sam vidio dio slobode i kad je gotovo, za mene, znaj, tek tad je počelo - stihovi su koji će na ulazu u zgradu u Bulevaru Milutina Milankovića 28 na Novom Beogradu podsjetiti sve da je tu živjela jedna od najvećih rok legendi sa ovih prostora.

Milan Mladenović, gitarista, pjevač i frontmen bendova "Šarlo akrobata" i "Ekatarina Velika" (EKV), preminuo je na današnji dan prije 28 godina, a tim povodom otkrivena je spomen-ploča ispred zgrade u kojoj je nekada stanovao.

Obilježje je autorsko djelo Lane Vasiljević, otkriveno je simbolično 5. novembra, pred njegovim brojnim poštovaocima, prijateljima i saradnicima, piše RTS.

Spomen ploča sadrži lik Mlilana Mladenovića i pomenuti dio stihova EKV pjesme "Zemlja".

Na ploči piše i da je Mladenović u toj zgradi živio od 1973. do 1994. godine.

Predstavnica muzičareve zadužbine Jovana Stanković rekla je Tanjugu da su na otvaranje pozvali komšije i ljude koji su poznavali Mladenovića, ali da su "zaista dirnuti, jer se okupio cijeli Novi Beograd", prenosi RTS.

"Jako je emotivno gledati ljude sa suzama u očima. Ovo je poseban trenutak. Simbolično na dan kad nas je prerano napustio na zgradi gdje je nekad živio otkrili smo spomen-ploču. Sloboda koju je Milan potencirao probila je put do ove ploče", ocijenila je Stanković.

Prema njenim riječima, "sada je čitava jedna zgrada sa svim sudbinama koje prolaze kroz nju postala spomenik kulture".

Mural sa likom Milana Mladenovića u Podgorici
Mural sa likom Milana Mladenovića u Podgoricifoto: Luka Zeković

Portret frontmena kultnog rok sastava EKV već godinam krasi i zgradu preko puta Pravnog fakulteta u Podgorici, dok i jedna ulica ma Zabjelu nosi njegovo ime.

Bonus video: