Kurti pozvao Srbe da ne bojkotuju institucije; Brnabić: Narod poručio da samo želi mir

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da današnje, makar i privremeno, povlačenje izabranih i postavljenih predstavnika kosovskih Srba sa funkcija u institucijama Kosova "ima za cilj destabilizaciju sjevera zemlje"

20113 pregleda 40 komentar(a)
Sa pres konferencije u Zvečanu, Foto: Reuters
Sa pres konferencije u Zvečanu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2022. 19:46h

Premijer Kosova Aljbin Kurti oglasio se nakon što su neopozive ostavke na svoje funkcije danas podnijeli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na sjeveru Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sjever.

Kurti je poručio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić slagao i razočarao Amerikance i Evropljane i dodaje da se Vučić vrlo često sreće i koordinira sa ruskim ambasadorom u Srbiji, koja, kako navodi, postaje oruđe Kremlja.

"Izgleda da je bivši portparol Miloševićeve stranke, sada ministar spoljnih poslova Srbije, moćniji od bivšeg Miloševićevog ministra informisanja. Ovo je njihova lična borba za vlast, ni za građane ni za državu", napisao je Kurti na Fejsbuku, aludirajući na nekadašnje funkcije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Podsjeća da je od 1. novembra počelo izdavanje opomena vlasnicima automobila na Kosovu sa srpskim tablicama, kao i preregistracija vozila.

„Do danas je broj datih isprava 843. Nije bilo incidenata i nije registrovana nikakva žalba. Ovako ćemo nastaviti tri nedjelje, tj do 21. novembra, kada počinju kazne kako je predviđeno zakonom. U međuvremenu, građani sa nelegalnim tablicama moći će da ih pretvore u legalne RKS sa ogromnim poreskim olakšicama. Predstavnici Srpske liste su prije nedjelju dana izjavili da će organizovati otpor protiv kazni. Beograd je pokrenuo prijetnje i pripreme za destabilizaciju Kosova. Dakle, nešto drugo je u pitanju. Kumanovskim sporazumom od 9. juna 1999. godine Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova. Nema potrebe da gubimo vrijeme i da nastavimo da kasnimo u 2022. Podrška Miloševiću i Šešelju, prije četvrt vijeka ste otišli sa Kosova. Podrška Putinu i Lavrovu danas, odlazite iz Evrope“, napisao je Kurti.

Pozvao je sve građane srpske nacionalnosti da ostanu smireni.

„Nisam ja protiv vas, ali Beograd je protiv mene. Ja sam premijer koji će vam služiti, poštujući ustav. Moji prioriteti su borba protiv korupcije i ekonomski razvoj, zapošljavanje, jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost. Ne bojkotujte i ne napuštajte kosovske institucije. Služe svima nama, svima vama. Ne padajte na političke manipulacije i geopolitičke igre. Pridržavajmo se svi zajedno demokratskih i evropskih vrijednosti, vladavine prava, ljudskih prava i sloboda manjina, političkog pluralizma“, zaključuje Kurti.

Osmani: Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani ocijenila je da današnje, makar i privremeno, povlačenje izabranih i postavljenih predstavnika kosovskih Srba sa funkcija u institucijama Kosova "ima za cilj destabilizaciju sjevera zemlje". Osmani je u saopštenju ocijenila da je povlačenje ministara, poslanika i pripadnika srpske zajednice iz Vlade i Skupštine Kosova i Kosovske policije "akt protiv demokratije i vladavine prava".

"Ovakva akcija je ostvarena pod pritiskom vlasti u Beogradu. Takav pristup stvara ozbiljne probleme građanima Srbima na sjeveru, koji se osjećaju ugroženo djelovanjem nelegalnih struktura koje imaju za cilj destabilizaciju", navela je ona.

Detalj iz Mitrovice
Detalj iz Mitrovicefoto: Reuters

Izrazila je uvjerenje da će kosovske institucije preduzeti neophodne korake da obezbijede nesmetan rad i javnu bezbjednost u svakom dijelu teritorije Kosova u bliskoj saradnji sa međunarodnim partnerima.

"Primjena zakona i reda ne predstavlja prijetnju ni za jednog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost. Međutim, uspostavljanje reda i zakona predstavlja rizik za nelegalne strukture koje vodi Beograd, a koje imaju za cilj da destabilizuju Kosovo i region", ocijenila je Osmani.

Kosovska predsjednica smatra da "današnja akcija Srbije predstavlja jednostrano povlačenje iz Briselskih sporazuma o gašenju njenih nelegalnih struktura na Kosovu".

"Ova akcija koju je podstakla Srbija još jednom dokazuje ono što smo više puta rekli da je Srbija izvor destabilizacije Kosova i regiona zbog svojih teritorijalnih i hegemonističkih ciljeva", kazala je ona.

Osmani je istakla da Srbija neće moći da promijeni multietnički karakter institucija i naruši mir i bezbjednost na Kosovu i pozvala Srbe da "ne nasijedaju na propagandu iz Srbije i njene destabilizujuće interese prema Kosovu i regionu".

"Kosovo je posvećeno miru i stabilnosti i ostaje jasno pozicionirano na svom evroatlantskom putu. Postupanje institucija za jednakost svih pred zakonom u skladu je sa najvišim standardima i evropskim vrijednostima. Budućnost Kosova je u EU i NATO-u i niko neće moći da zaustavi ovaj put", naglasila je ona.

Po njenim riječima, Beograd pokušava da destabilizuje Kosovo i region i održava bliske odnose sa Rusijom i njeno je oruđe u ovom dijelu Balkana.

Brnabić: Stali u odbranu međunarodnog prava i sporazuma

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je da su predstavnici Srba sa Kosova, odlukom da suspenduju svoje učešće kosovskim institucijama, samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma, prenosi RTS.

"Ovime je naš narod na Kosovu i Metohiji poručio da samo želi mir, da vjeruje u vladavinu prava i da vjeruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina - prije svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imaće uvijek punu podršku Vlade Srbije", navela je premijerka.

Kazala je da je "histerija" u prištinskoj političkoj javnosti i medijima "primjer apsurda", jer ne samo da nije riječ o pozivanju na sukobe, već o "miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Kosovu i Metohiji, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma".

Ocijenila je da su paralele koje "ekstremisti" u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom "neukusne, neprimjerene i nesuvisle, ali dovoljno cijelom svijetu govore o onima koji ih koriste".

Dodala je da su Srbi na Kosovu tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što vjeruju u vladavinu prava.

"Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, rijetki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo protjerivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživjeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i nijednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, satjerani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak", navela je Brnabić.

Poručuje da je jedino što Srbi žele - da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga.

"Vlada Republike Srbije ostaje čvrsto opredijeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Kosovu i Metohiji", zaključila je premijerka Srbije.

"Ovo je Srbija": Sjever Kosova oblijepljen zastavama

Ulice u opštinama na sjeveru Kosova oblijepljene su srpskim zastavama uz natpis "Ovo je Srbija", nakon odluke političkih predstavnika Srba da izađu iz svih kosovskih institucija, prenosi N1.

Taj medij je dobio fotografije iz Leposavića na kojima se vidi kako su trobojke sa natpisom „Ovo je Srbija“ oblijepljene na izlozima u centru grada.

Portal KoSSev javlja da je ista situacija i u sjevernom dijelu Mitrovice, gdje se zastave dijele prolaznicima u gradu. Zastave su se pojavile i na ulicama Zvečana, gdje je danas održana konferencija za medije Srpske liste.

Detalj iz Mitrovice
Detalj iz Mitrovicefoto: Reuters

Na pakovanjima u kojima su zastave koje se dijele građanima, kako prenosi N1, stoji natpis:

„U ovom trenutku čitav sjever Kosova treba da bude okićen srpskim barjakom. Stoga, na vidnom mjestu u vašem domu istaknite simbol naše državnosti – našu zastavu, da bismo cijelom svijetu pokazali u kojoj državi živimo, za šta se borimo i koliko nas ima.“

"Kao rusko huškanje u Donbasu"

Bljerim Velja, šef kabineta predsjednice Kosova Vljose Osmani, na Tviteru je napisao da Srbija primorava i podstiče kosovske Srbe da napuste posao u kosovskim institucijama.

On je dodao da ga to podsjeća na rusko huškanje u Donbasu 2014. godine.

„To takođe pokazuje da režim Aleksandra Vučića koristi Srpsku listu za destabilizaciju“, napisao je Velja.

Dodao je da je Beograd jednostrano prekršio sve Briselske sporazume o raspuštanju svoji struktura na Kosovu prinudom kosovskih Srba da napuste kosovske institucije.

„Takvo zastrašivanje neće uspjeti! Kosovske institucije će ostati multietničke i reprezentativne za sve zajednice“, napisao je Velja.

Kosovska policija: Specijalci nisu poslati u sjevernu Mitrovicu

Kosovska policija oglasila se saopštenjem u kojem navodi da je angažovana na očuvanju javnog reda i bezbjednosti, ali je navela da u sjevernoj Mitrovici nema angažovanja i raspoređivanja specijalnih jedinica, kao što je objavljeno u pojedinim medijima.

Više prištinskih medija objavilo je informaciju o kretanju specijalnih jedinica Kosovske policije ka Mitrovici, nakon odluke Srba da napuste kosovske institucije. Kosovska policija je saopštenjem negirala te navode.

U saopštenju povodom trenutne situacije i dešavanja u zemlji, Policija Kosova navodi da kao institucija za sprovođenje zakona, na osnovu zakonskih i ustavnih akata, ima svoje operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Republike Kosovo, slobodno kretanje kao i održavanje javnog reda i mira u cijeloj zemlji, prenosi N1.

Dodaje se i da policija Kosova nastavlja da prati dešavanja u zemlji, uključujući nedavna dešavanja u sjevernoj Mitrovici i da daje profesionalne procjene u skladu sa kojima preduzima neophodne zakonske mjere za rješavanje bezbjednosne situacije i profesionalno reagovanje u slučaju narušavanja bezbjednosti građana ili ustavnog poretka.

Naglašeno je o da će policija će, po potrebi i operativnim procjenama, angažovati svoje službenike na obavljanju dužnosti i zakonskih ovlašćenja, a kako bi se obezbijedila opšta bezbjednost u zemlji, kao i bezbjednost svih građana.

„Jedinice javnog reda i granične policije na službenoj dužnosti kreću se u zavisnosti od policijskih angažovanja i dužnosti, međutim, u sjevernoj Mitrovici nema angažovanja i raspoređivanja specijalnih jedinica, kao što je objavljeno u medijima“, ističe se u saopštenju.

Demanti je, kako prenosi Kossev, u međuvremenu stigao i iz kabineta kosovske predsjednice.

„Imajte na umu da informacije o raspoređivanju jedinica Specijalne policije na sjeveru nisu tačne. Tu djeluju redovne policijske jedinice“, poručio je šef kabineta Bljerim Velja.

Pozvao je sve da se informišu na osnovu navoda i saopštenja Kosovske policije:

„Srbija koristi sveobuhvatne dezinformacije da posije nestabilnost i izazove (re)akcije na sjeveru Kosova“, naglasio je Velja.

Novinari KoSSev protala, međutim, uočili su nešto prije 11.00, odnosno prije sastanka u Zvečanu koji je rezultirao donošenjem odluke o napuštanju institucija, da je na ulaz u pravoslavno groblje u Rudare, došlo do zagušenje saobraćaja ukrštanjem autobusa, kamiona i jednog većeg vozila specijalne jedinice Kosovske policije, piše N1.

Na vozilu su bila otvorena vrata, a jedan od policajaca koji je bio u njemu navodio je vozače kako da se uključe u saobraćaj. To vozilo se potom iz Rudara udaljilo u pravcu Leposavića, dodaje taj medij.

Vučić se sastao sa Porfirijem: Odlučni da branimo nacionalne i državne interese

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je poslije današnjeg sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem na "odlučnost da snažno i zajednički branimo vitalne nacionalne i državne interese".

"Sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim gospodinom Porfirijem i članovima Svetog Sinoda podijelio sam zabrinutost zbog svih izazova i pritisaka sa kojima se suočava naš narod na Kosovu i Metohiji i srpska država", naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

Sastanku u Patrijaršiji u Beogradu prisustvovao je i predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik.

Petković: Srbi poručili da imaju jednog predsjednika i da on ne sjedi u Prištini

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Petar Petković, ocijenio je večeras da su Srbi izlaskom iz kosovskih institucija jasno poručili da "imaju jednu državu i jednog predsjednika, a da on ne sjedi u Prištini".

"Nervoza Aljbina Kurtija, zbog jedinstvene odluke srpskog naroda sa sjevera Kosova i Metohije da napusti kosovske institucije, ne može se sakriti njegovim napadima na predsjednika Aleksandra Vučića i ulizivanjem srpskom narodu", ocijenio je Petković u saopštenju.

On je rekao da Rusija, Ukrajina i Beograd nemaju nikakve veze sa kako se izrazio "siledžijskom politikom i potezima" Aljbina Kurtija, i da je ono što se "u kontinuitetu čini srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ničim motivisano, patološko nasilje i zločin iz mržnje".

Predsjednik opštine Štrpce: Ako Priština nastavi pritiske, nema razloga za ostanak u institucijama

Potpredsjednik Srpske liste i predsjednik opštine Štrpce na jugu Kosova, Dalibor Jevtić, izjavio je večeras da ne vidi razlog za ostanak u kosovskim institucijama ukoliko vlast u Prištini "nastavi pritiske" na Srbe.

"Puna podrška našoj braći sa sjevera. Već duže vrijeme upozoravamo na institucionalno nasilje i loš odnos kosovskih institucija prema Srbima. Ukoliko vlast u Prištini ne prestane sa svim pritiscima na Srbe, ne vidim razlog da više budemo dio kosovskih institucija", napisao je Jevtić na Tviteru.

Bonus video: