Gradonačelnici i odbornici na sjeveru Kosova i formalno podnijeli ostavke

Ostavke će biti proslijeđene Centralnoj izbornoj komisiji, rečeno je na hitnoj sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica

8475 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Odbornici lokalnih skupština na sjeveru Kosova podnijeli su danas ostavke na svoje funkcije.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Milan Radojević podnio je neopozivu ostavku na svoju funkciju. Ostavke je podnijelo i 17 odbornika Srpske liste u Skupštini opštine Sjeverna Mitrovica.

„Upoznati ste sa tim da je ova opština jako dugo pokušavala da sačuva mir i stabilnost, dugo se radilo na izgradnji suživota sa svim zajednicama. Ovaj grad je pamtio teška vremena. Našim radom i radom prethodnog gradonačelnika uspjeli smo da stabilizujemo situaciju i da se fokusiramo na razvoja grada“, kazao je Radojević u uvodnom dijelu.

Međutim, kako je nastavio, potezi Prištine u proteklom periodu prijete da uruše sve što se godinama gradilo. „Potezi Prištine doveli su do toga da se Briselski sporazum ruši“, prenosi portal KoSSev.

Ostavke će biti proslijeđene Centralnoj izbornoj komisiji, rečeno je na hitnoj sjednici Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica.

Razmatranje političko-bezbjednosne situacije bila je jedina tačka dnevnog reda, navodi radio Kontakt-plus.

Ostavke su jutros podnijeli i gradonačelnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Sve ostavke su ispisane na ćirilici, javio je portal Kosovo onlajn.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je u subotu rekao da je poslije sastanka održanog u Zvečanu odlučeno da predstavnici Srba napuste sve političke institucije, skupštinu, vladu Kosova, četiri opštine na sjeveru, kao i da prekinu učešće i rad Srba u organima pravosuđa i policije, piše N1.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borel pozvao je Srbiju i predstavnike kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u kosovske institucije, a kosovske vlasti da odmah produže proces preregistracije vozila i obustave svaku kaznenu akciju protiv vlasnika KM tablica. EU takođe poziva Kosovo da odmah započne korake ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, izjavio je Borel.

Bonus video: