Redakciji lista Danas stigle prijetnje: Završićete kao novinari Šarli Ebdoa

Povod za prijetnju je izvještavanje lista Danas o temama vezanim za Crnu Goru, Kosovo i Republiku Srpsku

7737 pregleda 6 komentar(a)
Foto: B.Ć./Danas.rs
Foto: B.Ć./Danas.rs

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika srpskog lista Danasa Dragoljuba Petrovića, jutros je stigao mejl sa adrese threateningaccount@proton.me u kojem se prijeti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa "salvama metaka" zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista.

"Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osjećam potrebu da vas obavijestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz sjenke, i tu pritom ne mislim na 'mejnstrim' desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odjeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših tjelesnih povreda", piše na početku tog pisma naslovljenog kao "Beogradski Šarli Ebdo", objavio je Danas na svom sajtu.

A povod za prijetnju je, kako navode, izvještavanje Danasa o temamam vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

"Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izvještavate javnost pod plaštom 'objektivnog i nepristrasnog informisanja', jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vrijeđanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate 'genocidnim narodom', a samu Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne vjeroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog 'Europrajda' nazivali 'pravoslavnim talibanima'", stoji u mejlu.

U prijetnji se, prenosi N1, pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – "od kojih su u vrijeđanju svega srpksog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vrijedni pomena".

Petrović: Nadležni hitno da reaguju

Redakcija Danasa je prijeteći mejl koji je poslat sa adrese threateningaccount@proton.me, u nedjelju poslije podne proslijedila odjeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

"Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbjednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo već navikli da nam stižu prijetnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva prijetnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada", rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

Bonus video: