Hovenije: Vlada Kosova da hitno otpočne pregovore za formiranje Zajednice srpskih opština

On je takođe pozvao Vladu Kosova da za deset mjeseci odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo)

7902 pregleda 5 komentar(a)
Hovenije, Foto: Screenshot/Youtube
Hovenije, Foto: Screenshot/Youtube

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Džefri Hovenije pozvao je Vladu Kosova da hitno otpočne pregovore za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Predlog za Zajednicu mora biti na stolu", rekao je Hovenije u razgovoru sa novinarima u Prištini.

Odgovorio je i na pitanje o tome da li bi Zajednica mogla biti nešto kao entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, rekavši da "to nije prikladno, niti poželjeno s obzirom na to kako bi Zajednica funkcionisala na Kosovu".

"Odluka vašeg Ustavnog suda daje neke parametre koji osiguravaju da to ne bude slučaj. Postoji mnogo načina na koje Vlada Kosova može da ispuni ovu obavezu u koju je ušla, a da se izbjegne situacija kakva je u slučaju Republike Srpske."

On je takođe pozvao Vladu Kosova da za deset mjeseci odloži sprovođenje odluke o preregistraciji vozila sa srpskih na tablice sa oznakama RKS (Republika Kosovo).

"Vlada Kosova ne bi trebalo da počne sa kažnjavanjem vozača koji voze automobile sa srpskim tablicama", kaže ambasador, koji je ovo tražio direktno od Vlade.

Hovenijeovi komentari uslijedili su pet dana nakon što su predstavnici Srba napustili institucije Kosova, uključujući i Parlament i Vladu.

"Smatramo da povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rješenje za trenutne sporove i zabrinuti smo da to ima potencijal da dodatno podigne tenzije na terenu. Zabrinuti smo zbog trenutne situacije i mogućnosti eskalacije, mogućeg nasilja i svakako uticaja koji trenutna situacija ima na dobro funkcionisanje države Kosovo", dodao je ambasador rekavši i da "sve strane treba da smanje tenzije".

"Iz perspektive Vlade SAD, nije nerazumno da Vlada Kosova želi i prihvati da njeno prebivalište i građani imaju registarske tablice koje izdaju vlasti kosovske vlade", naveo je još Hovenije.

"Odluka Vlade i sam proces su u skladu sa Briselskim sporazumom, ali mi smo od početka izražavali zabrinutost oko načina na koji će se ona implementirati. I dalje smo zabrinuti, što je postalo još izraženije u trenutnim okolnostima, pa tražimo od Vlade da ne nastavi sa ovim planom koji su izneli početkom mjeseca."

Napuštanje institucija uslijedilo je nakon poziva "Srpske liste", vodeće partije srpske manjine na Kosovu, da stupe u bojkot zvaničnih institucija kako bi pokazali neslaganje sa odlukom Vlade Kosova da u tri faze sprovede odluku o preregistraciji vozila.

Odluka, koju Priština primjenjuje iz drugog pokušaja, a čije destomjesečno odlaganje nije prihvaćeno u Prištini uprkos pozivima iz međunarodne zajednice, na poseban otpor nailazi na sjeveru Kosova, gdje su četiri opštine većinski naseljene Srbima.

Ambasador SAD potvrdio je da je blisku komunikaciju s Vladom proteklih dana, ali "ne može potvrditi da je vlada preduzela mjere koje smo od njih tražili".

Naveo je i da i Kosovo i Srbija treba da implementiraju ono što je dogovoreno sporazumom u Briselu.

"Ohrabrujemo vladu Kosova da učini sve što je u njenoj moći da dopre do zajednica i onih koji su odlučili da odu...tako da osjećaju da se mogu vratiti na ono što je dogovoreno – a to je integracija srpske zajednice u institucije vlasti."

Bonus video: