Borelj: Srbi da se vrate u institucije, Kosovo da krene u stvaranje ZSO i uskladi pitanje tablica

Visoki predstavnik EU je predočio da, "imajući u vidu rat u Ukrajini, Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu"

3942 pregleda 4 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj je danas u Parizu tražio od Beograda i Prištine da "nađu hitno rješenje za sadašnju krizu".

Naglasio je da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, a da Kosovo mora da svoje poteze oko automobilskih tablica usaglasi s dogovorima iz Dijaloga i neodložno počne pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borelj je to istakao u saopštenju objavljenom u Briselu, poslije odvojenih sastanaka s predsjednikom Srbiije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

On je ukazao da su obaveze iz Dijaloga Beograd-Priština "i dalje na snazi i obavezujuće".

Visoki predstavnik EU je takođe predočio da, "imajući u vidu rat u Ukrajini, Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu", podvukavši da su Beograd i Priština odgovorni da se to izbjegne i uzdrže se od jednostranih akcija i zapaljivih poruka.

Borel je, zajedno s izaslanikom EU za Kosovo Miroslavom Lajčakom, razgovarao s Vučićem i Kurtijem i pozvao "obje strane da se konstruktivno angažuju i iskažu spremnost za kompromis i poštuju obaveze iz Dijaloga".

"Nespremnost da se sprovedu obaveze i brzo smanji napetost će imati štetne posljedice prvenstveno po narod Kosova i Srbije, po evropsku budućnost obje strane i povjerenje u njih u očima evropskih i međunarodnih partnera", upozorio je visoki predstavnik EU.

Kako stoji u saopštenju, "tekuća geopolitička situacija još više nalaže da se prevaziđu nasljeđa prošlosti i krene u smislene pregovore o onome što je zaista važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i cijeli region, a to je normalizacija odnosa dvije strane kao ključni činilac za njihov napredak na evropskom putu".

Borelj je naveo da će članice EU na idućem sastanku u ponedjeljak šefova diplomatija obavijestiti o razgovorima s Kurtijem i Vučićem i "dati analizu situacije".

Bonus video: