Širi se istraga protiv "vračaraca": Na spisku i optuženi za planiranje ubistva Kana

Saopšteno da je saslušano16 osoba, nakon čega je predloženo da se za 32 osobe odredi pritvor

5801 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Srbiji donijelo je Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage, kojom je obuhvaćeno 38 članova vračarske kriminalne grupe.

Iz tog tužilaštva saopšteno je da je saslušano 16 osoba, nakon čega je sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu predloženo da se za 32 osobe odredi pritvor, prenosi RTS.

Među osobama za koje se traži određivanje pritvora su Lazar Ilić, Strahinja Savić i Nikola Mileković. Iliću i Saviću se u Crnoj Gori sudi pod optužbom da su planirali ubistvo Marka Ljubiše - Kana, za šta se sumnjiči i Mileković, koji je u bjekstvu.

Tužilaštvo sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici te organizovane kriminalne grupe, čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način ubili Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića, i pokušali da ubiju Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića.

Pritvor se, kako prenosi RTS, traži za Nikolu Vušovića (u bjekstvu, raspisana međunarodna potjernica), Uroša Piperskog (uhapšen u Portugalu), Nedeljka Todorovića, Daria Đorđevića (nalazi se u pritvoru u Austriji), Luku Cerovića, Aleksandra Miloševića, Aleksandra Naumovskog, Vladana Miketića.

Pritvor se traži i za Darka Maletića, Raša Bana (u bjekstvu), Đorđa Kneževića, Iva Bukljaša, Jovana Bošnjaka, Jovicu Sovilja (u bjekstvu), Nikolu Kačarevića, Lazara Ilića (nalazi se u pritvoru u Crnoj Gori), Marka Tacića, Miloša Pavlovića (u bjekstvu), Nikolu Božilovića.

Tužilaštvo traži da se pritvor odredi i prema Nikoli Milekoviću (u bjekstvu), Nikoli Filipoviću (u bjekstvu), Petru Jevtiću (u bjekstvu), Radivoju Jovanoviću (u bjekstvu), Rajku Topiću, Stevanu Mandariću, Strahinji Saviću (nalazi se u pritvoru u Crnoj Gori), Ivanu Biletiću (u bjekstvu), Vojinu Stuparu (u bjekstvu), Milošu Andrejeviću (u bjekstvu), Aleksandru Ostojiću (u bjekstvu), Drašku Nikoliću i Nikoli Vukojeviću.

Ostalih šest osoba koje su obuhvaćene naredbom se već nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora u Srbiji zbog izvršenja drugih krivičnih djela. Riječ je o Milošu Miljanoviću, Vladimiru Kovačeviću, Vuku Ursulovu, Marku Drakuli, Milošu Raičeviću i Filipu Grujiću.

Načelnik SBPOK-a Ninoslav Cmolić rekao je ranije za RTS da tu kriminalnu grupu sagledavaju duže od godine, kao i da tragovi do kojih su došli, kao i saznanja koja imaju na osnovu presretanja aplikacije "Skaj", zahvaljujući Europolu i drugim evropskim policijama, pokazuju da su planirali ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bonus video: