Borelj o problemu tablica na Kosovu: Rješenje treba postići prije 21. novembra

Ocijenio je da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013. godine" i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija

4236 pregleda 1 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je upozorio da se rješenje o tablicama treba postići prije 21. novembra. "Ne smijemo da dočekamo taj datum bez dogovora", upozorio je Borelj na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara inostranih poslova Evropske unije (EU) gdje se raspravljalo i o tenzijama između Kosova i Srbije.

Borelj je izrazio spremnost da pozove u Brisel predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija kako bi došli do rješenja oko tablica. Prema Boreljovim riječima, mogući susret lidera će zavisiti od ishoda susreta glavnih pregovarača koji će u narednim danima boraviti u Briselu.

Ocijenio je da se radi o "najozbiljnijoj krizi od 2013. godine" i zatražio od strana da se angažuju u cilju smirivanja tenzija.

Odnosi Srbije i Kosova bili su u fokusu rasprave posvećene prilikama na Zapadnom Balkanu, na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica EU u ponedjeljak, 14. novembra.

Prema najavi, visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost trebalo je da obavijesti šefove evropskih diplomatija o zastoju u dijalogu Kosova i Srbije te sastancima koje je krajem prošle nedjelje imao u Parizu sa Kurtijem Vučićem.

Borelj je potvrdio da je Srbiji i Kosovu predao predlog za rješenje nastale krize.

"Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Iznijeli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se dobrom rješenju", izjavio je Borelj uoči sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Prema najavi, ministri su trebali da zatraže napredak u procesu dijaloga ka postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma za normalizaciju odnosa između dvije strane.

Odnosi Beograda i Prištine su zategnuti zbog nedavne odluke kosovske vlade da počne sa primjenom odluke o ukidanju tablica koje su izdavali srpski organi za vozila koja uglavnom koriste Srbi na sjeveru Kosova.

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od zvanične Prištine da primjenu odloži za deset mjeseci, što su kosovske vlasti odbile.

Razočarenje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Zbog zaoštrenih odnosa, nije došlo do novog susreta između kosvskog premijera i srpskog predsjednika, iako se iz EU obećavalo da će dijalog dobiti novu dinamiku i da će se lideri sastajati jednom mjesečno.

U međuvremenu, potvrđeno je postojanje takozvanog njemačko-francuskog plana o dijalogu, ali strane imaju dijametralno različita stajališta o ovom planu.

O postojanju takozvanog francusko-njemačkog plana govorili su 3. novembra u Berlinu njemački kanceral Olaf Šolc i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen je potvrdila da je ovaj plan sada "integrisan u proces dijaloga".

Iako su situacija na Kosovu i tenzije stvorene na sjeveru trebale biti glavna tema u dijelu sastanka na kome se razgovaralo o Zapadnom Balkanu, ministri su trebali i razmijeniti mišljenja o uticaju agresije Rusije na Ukrajinu, ali i regionu, kao i o političkoj situaciji u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini.

Oni su trebali razgovarati i o procesu proširenja EU uoči samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. decembra u Tirani.

Bonus video: