Portal Okruženje pod hakerskim napadima: "Nećemo stati, tužno da nekome smeta sloboda govora"

"Autori ovih napada očigledno ne razumiju procese čiji smo dio i nama ostaje samo da žalimo zbog toga", navode iz Evropskog pokreta u Srbiji

2734 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Evropskog pokreta u Srbiji saopštili su da je portal Okruženje - platforma Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji, pod konstantnim hakerskim napadima u posljednjih mjesec dana.

Kazali su kako su vjerovali da veb-sajt Okruženja nije namjerno, već slučajno odabran, ali da se napadi ponavljaju u kontinuitetu, uprkos svim preduzetim mjerama i redovnom održavanju sajta, te ocijenili "sve govori u prilog osnovanoj sumnji" da je njihov portal nečija meta.

"Okruženje je jedinstven i jedini portal ove vrste, na kome se svake nedjelje objavljuju tekstovi autora iz svih zemalja Zapadnog Balkana, na kome se bez cenzure iznose različiti stavovi na iste teme. Svi autori od samog početka svoje stavove iznose na civilizovan način, ne vrijeđajući druge. Vjerujemo da je Okruženje rijedak primjer poželjnog načina dijaloga i promoter kulture dijaloga koje na ovim prostorima, nažalost, gotovo da i nema, ali i prostor za slobodno iznošenja stavova bez obzira da li su oni u saglasju s vladajućim garniturama u niti jednoj od ovih zemalja", navodi se u saopštenju.

Iz Evropskog pokreta u Srbiji su kazali kako je tužno da sloboda govora i mišljenja "do te mjere nekome smeta", da jedan projekat čija je misija zbližavanje i razumijevanje "može da izazove takav otpor".

"Autori ovih napada očigledno ne razumiju procese čiji smo dio i nama ostaje samo da žalimo zbog toga", ističu oni.

Podsjećaju da je prije godinu i po trajno ukinut Tviter nalog Okruženja, bez šanse da se vrati.

"Taj i ovaj događaj, očigledno je nisu slučajni, ali kako smo i tada rekli, nas to neće niti uplašiti nit navesti da stanemo. Mi ćemo nastaviti da promovišemo sve vrijednosti u koje vjerujemo, kako bi ovakvi 'ispadi' ostali u manjini i kako građani regiona ne bi ostali taoci dnevnopolitičkih kalkulacija koje nas odvlače ne samo do članstva u EU, već i od vrijednosti bez kojih se ne može zamisliti jedno demokratsko društvo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: