Vučić Srbima sa Kosova: Molba da sačuvamo mir; Stoltenberg: NATO i KFOR ostaju na oprezu

"Za nas je problem što Srbi dovoljno znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom, ogroman je bijes kod srpskog stanovništva na sjeveru Kosova"

14923 pregleda 4 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se kasnije večeras sastati sa Srbima sa Kosova i da će njegova molba njima biti vrlo jasna - da zajedno pokušaju da sačuvaju mir.

On je prenio i da je "sve što postoji od specijalne policije u Prištini poslato na četiri destinacije - od puta Srbica - Zubin Potok do Čečeva, Jasenovika...", piše N1.

"Situacija je teška i na ivici konflikta", ocijenio je.

Vučić je ranije danas poslije razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u Briselu izjavio da iz njemu nejasnih razloga nisu uspjeli da postignu apsolutno nikakav dogovor o registarskim tablicama.

Srbima sa Kosova poručio je da ako organizuju proteste oni budu mirni, nenasilni, da ne bude da su Srbi krivi.

Na izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da je kosovski premijer Aljbin Kurti kriv što do sporazuma nije došlo, Vučić je rekao da je ta izjava fer.

Na pitanje da li to smatra svojom pobjedom, odgovorio je da to ne doživljava tako i da je "pobjeda kad se otvaraju fabrike i kada trajno rešite problem za svoj narod, a ne ostavljate zamrznute konflikte".

Vučić je poslije niza sastanaka u Briselu na kojima nije postignut sporazum o odlaganju primene kazni za neizvršenu preregistraciju vozila na tablice RKS rekao da će se tokom večeri sastati i sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i sa načelnikom generalštaba Milanom Mojsilovićem.

"Za nas je problem što Srbi dovoljno znaju da nije njihova obaveza da plaćaju harač koji nije propisan nijednim zakonom, ogroman je bijes kod srpskog stanovništva na sjeveru Kosova", rekao je Vučić i naglasio da će Srbija poštovati zahtjev Borelja i da neće izdavati čak ni obnavljati tablice.

Istovremno, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i da su razočarani što nije riješen spor oko registarskih tablica.

Stoltenberg je na Tviter nalogu naveo da se sada mora izbjeći eskalacija.

"Sada je vrijeme za odgovornost i pragmatična rješenja. Eskalacija se mora izbeći - NATO i KFOR ostaju na oprezu", naveo je Stoltenberg, a prenosi N1.

Bonus video: