Kurti prihvatio predlog SAD: Odložio odluku o kažnjavanju vozača koji nisu promijenili tablice sa srpskim oznakama

Kurti je rekao da je srećan što će raditi sa SAD i EU na pronalaženju rješenja o talicama u naredna dva dana

10575 pregleda 7 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters
Kurti, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2022. 09:20h

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je noćas da prihvata zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da odlaže primjenu mjere kažnjavanja vozača koji nisu promijenili registarske tablice sa srpskim oznakama na 48 sati.

"Zahvaljujem ambasadoru (Džefriju) Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtjev za odlaganjem za 48 časova mjere izricanja kazni za nelegalne KM automobilske tablice", napisao je Kurti u objavi na Tviteru.

On je dodao da je srećan što će raditi sa SAD i Evropskom unijom (EU) na pronalaženju rješenja o talicama u naredna dva dana.

Američki ambasador Džefri Hovenijer prethodno je objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum za rješenje krize na Kosovu.

SAD su zatražile od Vlade Kosova da za dva dana odloži rok za početak izricanja kazni građanima koji su unutar Kosova zatečeni sa nelegalnim registarskim tablicama, sa akronimima gradova Kosova, koje su im izdale srpske vlasti.

U izjavi američkog ambasadora na Kosovu navedeno je da je ovaj put zatraženo da se dozvoli EU i SAD da angažuju strane u pronalaženju rješenja.

"Zatražili smo od Vlade Kosova da suspenduje na 48 sati izricanje novčanih kazni kako bi EU i SAD dodatno angažovale strane u pronalaženju rješenja", navodi se u saopštenju.

Kosovska policija ranije je najavila da će u utorak od 8.00 početi naredna faza odluke o registarskim tablicama, kojom je predviđeno novčano kažnjavanje, a do sada su izricane opomene.

Vučić se sastao sa Srbima s Kosova i pozvao ih da budu staloženi i čuvaju mir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se kasno sinoć sa predstavnicima Srba sa Kosova poslije neuspešnih pregovora u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić
Vučićfoto: Reuters

Vučić je na Instagram profilu budcnostsrbijeav objavio da je zamolio Srbe "da se čuvaju, da budu staloženi" da sačuvaju mir i stabilnost i da na "tuđu bahatost i aroganciju" odgovore "onako kako pristojni ljudi uvijek odgovaraju".

"Mi samo hoćemo da čuvamo svoje i ništa više. Tako da siguran sam da ćemo kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta", poručio je Vučić.

EU upozorila na eskalaciju i nasilje

EU je juče upozorila na "eskalaciju i nasilje" nakon što lideri Kosova i Srbije nisu uspjeli da se dogovore o rješavanju spora oko registarskih tablica koje koriste kosovski Srbi.

Povezani članci

22. Novembar 2022.

EU upozorila na eskalaciju i nasilje

Vučić je juče poslije razgovora sa Kurtijem u Briselu izjavio da iz njemu nejasnih razloga nisu uspjeli da postignu apsolutno nikakav dogovor o registarskim tablicama.

Bonus video: