Milanović zvanično odbio učešće hrvatskih vojnika u misiji EU

Riječ je o zahtjevu za saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU prema kojem su pripadnici hrvatskih oružanih snaga trebalo da pruže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika

8308 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović zvanično je odbio da da saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji Evropske unije (EU) za pomoć Ukrajini, obrazlažući da to nije u skladu sa Ustavom i da za to ne postoji međunarodni ugovor koji bi trebalo da ispoštuje.

On je poručio i da hrvatski ministar odbrane nije osoba koja predsjedniku države upućuje takav zahtjev, prenosi Tanjug.

"Nijesu stečeni uslovi za razmatranje dopisa ministra odbrane kojim se traži prethodna saglasnost predsjednika Republike za učešće pripadnika Oružanih snaga Hrvatske (OSH) u misiji EU za vojnu pomoć za podršku Ukrajini (EUMAM)", saopšteno je iz Milanovićevog kabineta.

Riječ je o zahtjevu za saglasnost za učešće hrvatskih vojnika u misiji EU prema kojoj je pripadnici hrvatskih oružanih snaga trebalo da pruže pomoć u obuci ukrajinskih vojnika.

Iz Kabineta su potvrdili da je Milanović primiio dopis ministra odbrane Marija Banožića kojim se traži njegova prethodna saglasnost na "Nacrt predloga odluke Hrvatskog sabora o učešću pripadnika OSH u EUMAM".

Milanović je, kako se navodi, odbio da da saglasnost uz opširno pojašnjenje, među kojima i to da Banožić nije ovlašćen da traži njegovu saglasnost.

"S obzirom na opravdano veliki interes hrvatske javnosti za najavljeno učešće pripadnika OSH u EUMAM, uz nejasne i neobrazložene okolnosti učešća pripadnika OSH u misiji, Kabinet predsjednika Republike obavještava da je ministrov dopis nepodoban za postupanje predsjednika Hrvatske", navodi se u saopštenju.

Bonus video: