Slovenci donijeli zakon o depolitizaciji javne televizije

Lider konzervativaca Janez Janša, koji je bio na vlasti od 2020. do 2022, pojačao je napade na medije, optužujući ih za pristrasnost, i zamijenio većinu funkcionera RTV da bi imenovao rođake

4287 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Slovenci su u nedjelju na referendumu usvojili zakon koji ima za cilj sprječavanje političkih imenovanja na javnoj televiziji, nakon što se medijska klima u državi pogoršala za vrijeme prethodnog premijera Janeza Janše.

Izborna komisija objavila je rezultate po kojima je više od 62 odsto birača dalo je saglasnost za stupanje na snagu zakona vjerovatno početkom 2023. godine.

Nekoliko udruženja za odbranu medija, poput Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO), pozdravilo je amandman koji ima za cilj da "zaštiti uređivačku nezavisnost" kanala RTV Slovenija od "političkog i sigurnog uništenja".

Lider konzervativaca Janez Janša, koji je bio na vlasti od 2020. do 2022. godine, pojačao je napade na medije, optužujući ih za pristrasnost, i zamijenio većinu funkcionera RTV da bi imenovao rođake.

Kanal je od tada potreslo nekoliko protesta protiv preorijentacije programa i pritisaka na novinare, dok je Slovenija pala sa 54. na 36. mjesto na najnovijoj rang listi nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Prema tekstu, vlada i parlament više neće imati pravo da imenuju funkcionere, a kanal će biti stavljen pod nadzor grupa civilnog društva (zaposlenih, zaštitnika prava, Akademije nauka itd).

Bonus video: