Volker: Putin na Balkanu želi povećati zavisnost od Rusije kroz energetiku i crkvu

Bivši američki ambasador pri NATO-u kazao je kako je potrebno da vlade u regionu iskoriste trenutak i sprovedu reforme

10988 pregleda 21 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Bivši američki ambasador pri NATO-u Kurt Volker ocijenio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin na Zapadnom Balkanu želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetske zalihe i crkvu, ali da ta zavisnost malo slabi.

"U regionu Balkana, Putin očigledno želi da poveća zavisnost od Rusije kroz energetske zalihe i crkvu, i realnost je da ta zavisnost sada malo slabi, zato što ne mogu da isporuče rezultate. I to u ovom trenutku predstavlja određeni predah za Zapadni Balkan", rekao je Volker za Glas Amerike.

Volker, sada saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA), rekao je da je potrebno da vlade u regionu iskoriste taj trenutak i sprovedu reforme, da učvrste zapadnu orijentaciju i da izgrade odnose sa Evropskom unijom (EU) i NATO.

Prema njegovim riječima, zbog problema koje ima u Ukrajini, smanjena je sposobnost Rusije da bude aktivna u drugim regionima.

"Kada se vrati fokus Rusije na druge stvari, ako bude imala određeni predah u Ukrajini, mogli biste da vidite više pokušaja puča, više napora da se podrije stabilnost zemalja kroz pravoslavnu crkvu, naročito Srpsku pravoslavnu crkvu gdje mogu da je instrumentaliziju", ocenio je on.

Volker je dodao da se mogu vidjeti "pokušaji da se prorusko ponašanje nagradi niskim cijenama energenata, a da se prozapadno kazni višim cijenama, kao i pokušaji obavještanih službi i biznisa da podmite zvaničnike".

Povodom stava Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, Volker je ocijenio da se međunarodna zajednica nije mnogo trudila da ubijedi Beograd da se pridruži kaznenim mjerama.

"Oni vide da je Srbija usklađenija sa Rusijom. I Ukrajini ne pomaže takav stav Srbije. Međutim, takođe ne mijenja ništa. Mislim da se malo manje pažnje obraća na Srbiju. I odnosi Srbije, naročito sa Evropskom unijom, su zahladnjeli tokom ovog perioda, dijelom zato što nije usvojila iste stavove kao EU", rekao je Volker.