Tamara Skrozza, Viktor Ivančić i portal KRIK dobitnici Regionalne nagrade "Srđan Aleksić"

Svečana dodjela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije "Dani Srđana Aleksića"

2964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" su Tamara Skrozza u kategoriji "Za hrabrost", Viktor Ivančić u kategoriji "Za doprinos zajednici" i portal Krik u kategoriji "Za medije", saopštili su danas organizatori nagrade.

Novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije "Lupiga – svijet kroz obične oči" iz Hrvatske.

Na ovogodišnji konkurs za dodjelu Regionalne nagrade 'Srđan Aleksić' stigle su 83 nominacije za 52 novinara i 13 medija, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasao život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su namjeravali da ubiju.

Regionalna novinarska nagrada "Srđan Aleksić" se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice, te za iskazanu novinarsku hrabrost.

"Malo je danas ruku u kojima bi vrijednosti koje promoviše nagrada bile bezbjednije, no što će to biti u rukama novinarke Tamare Skrozze. Onu 'ljudsku dužnost', koja je Srđana koštala života, ona kroz svoje tekstove vrši decenijski dosljedno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja", objasnio je žiri nagradu za Tamaru Skrozzu, novinarku iz Beograda.

"Ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji je putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju", naveo je žiri.

Portal KRIK žiri je prepoznao je kao "jedan od rijetkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji".

Svečana dodjela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije "Dani Srđana Aleksića".

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove godine podignuta je na regionalni nivo.

Bonus video: