Policija potvrdila da je došlo do incidenata na sjeveru Kosova

Dvije eksplozije čule su se u utorak popodne u Zubinom Potoku, a još tri u Sjevernoj Mitrovici - obje opštine u sjevernom dijelu Kosova naseljene većinom srpskim stanovništvom

5390 pregleda 5 komentar(a)
Sjeverna Mitrovica, Foto: Reuters
Sjeverna Mitrovica, Foto: Reuters

Policija Kosova je saopštila da je 6. decembra zabilježeno više incidenata u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, te izrazila sumnju da je bilo korišćenja vatrenog oružja i eksplozivnih naprava.

U saopštenju se dodaje da je policija u ovim opštinama bila u pratnji na zahtjev Centralne izborne komisije Kosova, radi pružanja pomoći oko priprema za održavanje lokalnih izbora u opštinama na sjeveru - Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – koji su zakazani za 18. decembar,

"Kosovska policija kontinuirano prati i procjenjuje bezbjednosnu situaciju u zemlji i preduzima neophodne mjere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova", navodi se.

Takođe se napominje da nije bilo povrijeđenih, ali da su okupljeni "demolirali kancelarije opštinske izborne komisije".

Dvije eksplozije čule su se u utorak popodne u Zubinom Potoku, a još tri u Sjevernoj Mitrovici - obje opštine u sjevernom dijelu Kosova naseljene većinom srpskim stanovništvom.

Prema pisanju pojedinih srpskih medija, eksplozije su se dogodile u trenutku kada su članovi Opštinske izborne komisije, pod pratnjom pripadnika kosovske policije, ušli u prostorije opštinskog objekta u Zubinom Potoku. Radio Slobodna Evropa zatražio je potvrdu od Kosovske policije za sjeverni region, ali do sada nije dobio odgovor.

Izvori RSE rekli su da su se u Sjevernoj Mitrovici - takođe naseljenoj većinski srpskim stanovništvom - sirene za uzbunu čule nešto prije 15 časova.

Kako saznaje RSE, pripadnici opštinske izborne komisije u prisustvu policije Kosova pokušali su da uđu u sjedište opštinske izborne komisije u Kolašinskoj ulici u Sjevernoj Mitrovici. Ispred same opštinske izborne komisije začule su se tri jake detonacije, a u isto vrijeme i sirene za uzbunu.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi (Valmir Elezi) je za RSE potvrdio da su službenici opštinske izborne komisije 6. decembra pod pratnjom kosovske policije, otišli u svoje kancelarije u Sjevernoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Navodi da su oni bili spriječeni da obave službene dužnosti, ali nije dao nikakve druge detalje, već da se čeka na izjavu službenika.

"CIK je u stalnoj koordinaciji sa drugim institucijama", naveo je on i dodao da će biti održana sjednica zbog novonastale situacije.

Beograd optužuje Kurtija

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković optužio 6. decembra kosovskog premijera Aljbina Kurtija da mu je cilj da "nasilno i oružjem zauzme četiri opštine na sjeveru" i "postavi albanske predstavnike u njima nezakonitim i nelegitimnim izborima“.

Petković je u objavi na Tviteru objavio nekoliko fotografija na kojima se vide, kako je naveo, prostorije Opštinske izborne komisije u Sjevernoj Mitrovici, koje su "uništile specijalne snage" Kosova. RSE nije nezavisno potvrdio autentičnost tih fotografija

Za 18. decembar raspisani su vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo - Sjevernoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Te opštine su od 5. novembra bez gradonačelnika srpske nacionalnosti, nakon što su oni podnijeli su ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje su za Kosovo nelegalne, a koje izdaje Srbija.

Za povratak u institucije kao uslov naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom, a Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim.

Bonus video: