Invazija na Ukrajinu zbližava EU i Balkan

Njemački kancelar Olaf Šolc je rekao da je primijetio novo, pozitivnije raspoloženje među članicama bloka povodom izgleda za pridruživanje šest država regiona

11117 pregleda 1 komentar(a)
Lideri EU i Zapadnog Balkana juče u Tirani, Foto: Rojters
Lideri EU i Zapadnog Balkana juče u Tirani, Foto: Rojters

Iako je pred državama zapadnog Balkana dug put do pridruženja Evropskoj uniji, lideri regiona i 27-članog bloka su na samitu u Tirani nastojali da osnaže partnerstvo.

Juče je napravljeno malo konkretnih koraka ka budućnosti regiona u EU, ali je obećan izvjesni napredak sljedeće sedmice, u boljoj atmosferi nego na ranijim razgovorima.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je rekao da se nada “pozitivnom signalu” na samitu EU 15-16. decembra povodom statusa kandidata Bosne i Hercegovine, a njemački kancelar Olaf Šolc je rekao da je vizna liberalizacija za Kosovo potrebna.

Na prethodnom samitu u junu, balkanski lideri su javno i oštro kritikovali EU zbog nedostatka napretka u pristupnim pregovorima usred razočarenja što oni nisu počeli ili su zastali, godinama pošto im je obećano eventualno članstvo.

Još otkad je počela ruska agresija u Ukrajini, Zapadni Balkan, na koji je Evropa bila zaboravila, postao je prepoznat kao mjesto gdje se širi geopolitički sukob

Oklijevanje povodom daljeg pridruživanja EU je rasprostranjeno među državama članicama, ali ih je invazija Rusije na Ukrajinu navela da posvete više energije jačanju veza sa Albanijom, BiH, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom, navodi Rojters.

”Još otkad je počela ruska agresija u Ukrajini, Zapadni Balkan, na koji je Evropa bila zaboravila, postao je prepoznat kao mjesto gdje se širi geopolitički sukob,” rekao je premijer Slovenije Robert Golob.

”Integracija tog regiona je važna za stabilnost Evrope u svim aspektima,” rekao je novinarima.

Šolc je rekao da je primijetio novo, pozitivnije raspoloženje među članicama EU povodom izgleda država regiona da se pridruže bloku u odnosu na prije nekoliko godina, prije invazije Rusije na Ukrajinu.

”Prilično sam siguran da se pojavila nova inkluzivna dinamika i da je skepticizam koji je prije nekoliko godina izrazilo nekoliko država članica, sada prerastao u spremnost da se to aktivno pogura,” rekao je Šolc novinarima nakon samita.

ursula
foto: Beta/AP

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je takođe upozorila na rastući uticaj Kine na zapadni Balkan.

”Primjećujemo veoma jasno da rat u Ukrajini nije samo okrutni rat Rusije protiv Ukrajine, nego i pitanje hoće li pobijediti autokratije i zakon jačeg, ili će pobijediti demokratija i vladavina prava,” rekla je šefica EK.

Na kraju samita, lideri EU su ponovili “punu i nedvosmislenu posvećenst perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i poziv na ubrzanje tog procesa.”

”Bilo je frustracija ... ali nikad nismo izgubili vjeru u EU,” rekao je albanski premijer Edi Rama, domaćin samita, koji je u junu rekao da je sporost u pristupnog procesu “sramota”.

”Napredak koji je ostvaren proteklih godina, nesumnjivo ubrzan ratom (u Ukrajini), je ogroman,” rekao je Rama na engleskom.

EU je na marginama samita sastavila novi predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije sa jasnim vremenskim okvirom akcija, izjavio je visoki diplomata EU. Nacrt predloga je poslat objema stranama u ponedjeljak, rekao je diplomata koji je želio da ostane anoniman. Dodao je da očekuje da Srbija i Kosovo postignu konačan sporazum za manje od godinu.

U potezima ka integraciji, mobilni operatori u EU su pristali da smanje troškove rominga za region od oktobra 2023. a Brisel je obećao milijardu eura u grantovima za energetiku.

EU je na marginama samita sastavila novi predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je pozvala EU da pređe sa riječi na djela, prenio je AP.

”Kosovo će do kraja ove godine podnijeti zahtjev za članstvo u EU,” rekla je Osmani Sadriu, dodavši da se nada da će na samitu EU sljedeće sedmice biti odobrena vizna liberalizacija za njenu zemlju.

Belgijski premijer Aleksander de Kro je ukazao na to da će put do članstva država regiona i dalje biti dug. “Znamo da ima napretka, znamo da postoji ambicija da se taj napredak ubrza ... ali ne postoji prečica.”

Rojters ističe da su na samitu bile vidljive i stare balkanske tenzije koje koče proces pristupanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg u EU kritikuju zbog održavanja bliskih odnosa sa Moskvom, rekao je da je njegova zemlja na evropskom putu, ali da takođe mora da štiti svoje interese. “Je li Srbija previše bliska Rusiji? Srbija je nezavisna zemlja”, rekao je.

serbia
foto: Reuters

Iako je cilj EU da doprinese većoj stabilnosti regiona, ona takođe želi da uskrati Rusiji pristup za izazivanje problema na njenom jugoistočnom bloku, piše Rojters.

”Takođe očekujemo da region isporuči ključne reforme i svakako da pokaže volju da prihavti evropsku ambiciju i duh. Mnogi to čine. Ali takođe vidimo oklijevanje,” rekao je šef diplomatije EU Žozep Borel.

Lideri EU su takođe podstakli svoje balkanske kolege da snažnije primjenjuju standarde EU poput vladavine prava i usklađuju se sa politikama EU, uključujući migraciju. EU ističe da su labavi vizni režimi nekoliko balkanskih država doprinijeli povećanju broja migranata koji prelaze u taj blok.

Fronteks, agencija EU za graničnu i obalsku stražu, saopštila je da je otkrila više od 22.300 pokušaja ulaska u oktobru, skoro tri puta više nego godinu ranije. Oko 500 službenika Fronteksa radi duž granica EU sa državama Balkana, ali će to osoblje ubrzo biti raspoređeno u samom regionu, prenio je AP.

Agencija navodi da Srbija još nije uskladila svoju viznu politiku sa EU i da ljudi iz nekoliko država kojima je potrebna viza za ulazak u blok prvo stižu u Srbiju bez takvih dokumenata, a onda se provuku. Mnogi iz Burundija, Tunisa, Indije, Kube i Turske ulaze u EU na taj način.

Beriša: Naša nacija nestaje

Albanski opozicioni lider Salji Beriša napadnut je dok je predvodio masu pristalica svoje Demokratske partije desnog centra na antivladinim protestima u centru Tirane tokom održavanja samita.

Dok je išao ispred svojih pristalica koje su mahale zastavama Albanije i EU, jedan muškarac mu je prišao i udario ga pesnicom u lice.

Hiljade pristalica opozicije okupilo se na protestu protiv vlade Edija Rame, tražeći vanredne izbore, prenio je Rojters.

Beriša nakon napada
Beriša nakon napadafoto: Reuters

Beriša se kasnije obratio pristalicama na glavnom trgu.

”Naša nacija nestaje ... Albanija je u najgoroj egzistencijalnoj opasnosti u svojoj istoriji. Spasićemo Albaniju,” rekao je Beriša okupljenima, obećavši da će suzbiti kriminal i siromaštvo koju tjeraju ljude da napuste zemlju.

Berišine pristalice su pretukle napadača, kojeg je policija uhapsila.

Policija je saopštila da napadač ima kriminalni dosije. Rama je osudio napad.

Beriši, bivšem predsjedniku i premijeru, je zabranjen ulazak u SAD zbog navodne korupcije. On poriče te optužbe.

Bonus video: