U Grčkoj protestovalo više od 11 hiljada ljudi

Kao i svake godine, 6. decembra đaci i ljevičari demonstrirali su u znak sjećanja na 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, na koga je policajac pucao i ubio ga 2008. godine, blizu centra Atine.

7672 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Rojters
Sa protesta, Foto: Rojters

Više od 11.000 ljudi, prema podacima policije, okupilo se danas u Atini, Solunu i drugim grčkim gradovima u znak sjećanja na policijsko ubistvo tinejdžera 2008. godine.

Demonstracije se održavaju dan pošto je policija pucala na mladog Roma koji je bježao.

Kao i svake godine, 6. decembra đaci i ljevičari demonstrirali su u znak sjećanja na 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigoropulosa, na koga je policajac pucao i ubio ga 2008. godine blizu centra Atine.

Ta drama je šokirala Grčku i izavala ogromne nemire širom zemlje koji su trajali više mjeseci. Policajac koji je pucao na dječaka osuđen je na doživotni zatvor za ubistvo bez predumišljaja prije nego što je oslobođen u junu poslije žalbenog postupka.

Gotovo 600 đaka i studenata demonstriralo je u Atini prije velikog okupljanja od gotovo 6.500 ljudi, u centru glavnog grada Grčke.

Više od 4.000 policajaca mobilisano je na trgu Sintagma, gdje se redovno demonstranti sukobljavaju s policijom. Trg je okružen kordonom policije za suzbijanje demonstracija.

U Solunu, na sjeveru zemlje, oko 5.000 ljudi demonstriralo je večeras, navela je policija.

U tom gradu je u nedjelju uveče jedan 16-godišnjak, iz romske zajednice, teško ranjen u glavu kada je na njega pucao policajac. On je operisan i dalje se nalazi u kritičnom stanju, naveli su mediji.

Policajac je pucao za vrijeme potjere u koju je bio uključen dječak koji je pobjegao sa benzinske stanice bez plaćanja računa od 20 eura. Policajac je priveden danas zbog "pokušaja ubistva", a zatim je pušten uslovno na slobodu.

Taj slučaj naišao je na veliko negodovanje među romskom populacijom u Solunu i Atini sinoć i danas, u kontekstu osuda zbog policijskog nasilja.

Bonus video: