N1: Htjeli smo da pokažemo kakav mrak može da zavlada ako se N1 i Nova S ne budu emitovale

Aranđelović je za agenciju Beta navela da, ukoliko te televizije, misle da ce izvršiti pritisak na REM, "taj potez izgleda kao uzaludan i glup gest".

10640 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Facebook/N1
Foto: Facebook/N1

Televizija N1 iz Srbije objavila je da je neemitovanjem programa tokom 24 časa htjela da ukaže na to "kakav mrak može da zavlada ako se TV N1 i Nova S ne budu emitovale".

"Željeli smo da stvorimo realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju dogadjaja, samo jedan – vladajući stav, jedno mišljenje i vijesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući finansiranje i poslovanje", naveli su.

Objavljeno je da je posljednji pritisak na slobodne medije vezano za Regulatorno tijelo za elektronske medije (REM) u Srbiji koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primijenjivi rokovi prošli.

"Prije nekoliko mjeseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu... Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promoviše govor mržnje, iznova prelaze 'crvene linije' kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji", naveli su.

Televizije N1 i Nova S obustavile su na 24 sata emitovanje programa u znak protesta što Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) još nije donio odluku o dodjeli pete nacionalne frekvencije.

Članica Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Višnja Aranđelović kazala je da nije bila upoznata s razlozima prekida emitovanja programa televizija N1 i Nova S u Srbiji.

Aranđelović je za agenciju Beta navela da, ukoliko te televizije, misle da ce izvršiti pritisak na REM, "taj potez izgleda kao uzaludan i glup gest".

Predsjednica REM-a Olivera Zekić je ranije izjavila da rok za odlučivanje o dodjeli nacionalne frekvencije nije predviđen zakonom o opštem upravnom postupku.