Brnabić: Beograd blizu odluke da zatraži povratak vojske na Kosovo

Ona je ocijenila da sve što radi Kurti predstavlja opasnost za Srbe i Albance, ali i za Evropu. Blizu smo toga da po Rezoluciji 1244 zatražimo povratak naših snaga na Kosovo, jer Kfor ne radi svoj posao. Srbi se ne osjećaju bezbjedno i fizički su i životno ugroženi, uključujući i djecu u vrtićima, kazala je premijerka Srbije

7619 pregleda 18 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je kosovski premijer Aljbin Kurti doveo Srbe i Albance "na samu ivicu rata" i najavila da je Beograd zbog toga blizu odluke da u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatraži povratak svojih trupa na Kosovo i Metohiju.

"Svakog dana se krši ne samo briselski nego i kumanovski sporazum. Blizu smo toga da po Rezoluciji 1244 zatražimo povratak naših snaga na Kosovo, jer Kfor ne radi svoj posao. Srbi se ne osjećaju bezbjedno i fizički su i životno ugroženi, uključujući i djecu u vrtićima", rekla je Brnabić na Aerodromu "Nikola Tesla".

Brnabić je dodala da će detalje o tome u toku dana iznijeti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona je ocijenila da sve što radi Kurti predstavlja opasnost za Srbe i Albance, ali i za Evropu.

"To je politika 18. i 19. vijeka. To budi osjećanja očaja. Izuzetno sam zabrinuta i teško je bilo spavati sinoć", rekla je ona.

Brnabić je ocijenila da Kurti ništa ne radi sam već da je imao i "pomoć partnera u EU koja ne reaguje".

"U EU ne reaguju na to što se dešava, ili reaguju kada dogori do nokata. Kfor i Euleks ne rade svoj posao, ne samo u skladu sa briselskim nego i sa kumanovskim sporazumom. Ne štite Srbe na Kosovu ni južno ali ni sjeverno od rijeke Ibar", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Bonus video: