Borelj: EU neće tolerisati napade na Euleks, odmah ukloniti barikade na sjeveru Kosova

„Svi akteri moraju da izbjegnu eskalaciju“, poručio je šef evropske diplomatije

9401 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj istakao je, povodom najnovijih tenzija na sjeveru Kosova, da EU neće tolerisati napade na Euleks na Kosovu niti nasilje i kriminalne akte na sjeveru. Dodao je da barikade kosovskih Srba na sjeveru moraju odmah da budu uklonjene.

„Grupe kosovskih Srba moraju odmah da uklone barikade. Mir mora da bude ponovo uspostavljen“, upozorio je Borelj na Tviteru.

Dodao je da će Euleks nastaviti da koordinira između kosovskih vlasti i Kfora, prenosi N1.

„Svi akteri moraju da izbjegnu eskalaciju“, poručio je šef evropske diplomatije.

Srbi sa sjevera Kosova juče su postavili barikade na sjeveru Kosova u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Euleks je potvrdio da je u subotu uveče kod Rudara bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu, navodeći da nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

I danas je sjever blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni pješke ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak. Novinarka iz Kosovske Mitrovice Ana Marija Ivković rekla je za N1 da je noć prošla mirno na barikadama, kao i da se iščekuje kakva će dalje biti situacija.

Bonus video: