Vučić Prištini i zvaničnicima EU: Koji od pet sporazuma ćete poštovati

Ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, kazao je da se nada da će biti "dovoljno pameti i odlučnosti" u Kforu i Euleksu da ne dozvole nasilno uklanjanje barikada

14318 pregleda 4 komentar(a)
Kosovski policajci patroliraju, Foto: Reuters
Kosovski policajci patroliraju, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.12.2022. 13:54h

Srbi koji protestuju zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama.

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pješacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekat velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli istjerali iz objekta i poskidali i isjekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

Nešto poslije 21 časa sinoć čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana. Ne zna se ko je pucao.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ključno pitanje za Prištinu i "one koji joj pomažu" koji od potpisanih pet sporazuma će da poštuju.

On je naglasio da je dan prije hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića Kurti izjavio da su djetinjasti zahtjevi da se formira ZSO, prenosi N1.

On je naglasio da je ključno pitanje vezano za potpisane dokumente:

"Iznijeću pred njih pet važnih dokumenta, kažite koji hoćete da poštujemo, evo švedski sto – izaberite hoćete li da poštujete Kumanovski sporazum, povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski ili Vašingtonski sporazum. Kažite nam, šta hoćete da poštujete, nijedan od pet ne poštuju ni Priština ni oni koji im pomažu, nijedan jedini“, rekao je Vučić.

On nije želio da komentariše izjavu specijalnog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja koji je pozvao je Beograd i Prištinu da deeskaliraju situaciju na sjeveru Kosova.

Ranije jutros obratio se i ministar odbrane Srbije, Miloš Vučević, koji je izjavio da se nada da će biti "dovoljno pameti i odlučnosti" u Kforu i Euleksu da ne dozvole nasilno uklanjanje barikada na Kosovu i Metohiji, jer bi, kako je naglasio, to bio put za koji nije siguran kuda bi odveo.

"Spremni smo (da Srbija pošalje zahtjev Kforu za povratak bezbjednosnih snaga na Kosovo) i Vlada će o tome odlučivati u toku nedjelje. To (slanje zahtjeva) nije nama palo na pamet iz očaja, već prateći pravne forme iz Rezolucije 1244, jer očigledno ne postoje dovoljni kapaciteti bezbjednosti“, rekao je ministar za TV Pink.

On je dodao da će Srbija pokušati da uradi sve što može da bi se sačuvao mir i da će potraži politički dogovor, ali da je za to potrebna volja obije strane, odnosno i Beograda i Prištine.

Upitan kako razumije izjavu ministarke spoljnih poslova Njemačke Analene Berbok koja je rekla da je povratak Vojske Srbije na Kosovo neprihvatiljiv, Vučević je rekao da "nije znao“ da je Berbok preuzela ulogu Kfora.

"Nismo znali da je ona (Berbok) zamijenila Savjet bezbjednosti i Kfor, dala je sebi za prava da prejudicira odluku onih koji to treba da urade“, rekao je on.

Bonus video: