Borelj pozvao Kurtija i Vučića na deeskalaciju tenzija na Kosovu

"Znam da su dvije strane voljne da se situacija deeskalira i pozivam ih da to i učine. Bio sam u kontaktu sa premijerom (Kosova Albinom) Kurtijem, a (specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine) Miroslav Lajčak je bio u kontaktu sa predsjednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem"

4838 pregleda 0 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzija uz napomenu da su barikade na Kosovu i napad na pripadnike Euleksa neprihvatljivi i da se dvije strane moraju vratiti dijalogu. "Znam da su dvije strane voljne da se situacija deeskalira i pozivam ih da to i učine. Bio sam u kontaktu sa premijerom (Kosova Albinom) Kurtijem, a (specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine) Miroslav Lajčak je bio u kontaktu sa predsjednikom (Srbije Aleksandrom) Vučićem. Ovakvo remećenje javnog reda i nasilje su neprihvatljivi. Oni moraju da se vrate dijalogu", izjavio je Borel uoči sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana.

Borelj je istakao da barikade nisu način da se dođe do sporazuma i da se vode pregovori, saopšteno je danas iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

"Mislili smo da su stvari mirne posle dogovora, ali su kosovski Srbi ponovo na hapšenje bivšeg policajca Srbina odgovorili neredima na ulicama, blokirajući puteve, pa čak i bacajući šok bombe na neke od naših policajaca (Euleks). Ovo nije prihvatljivo. Moraju da prevaziđu ovu tendenciju borbe na ulici, stvaranja blokada. To nije način da se traže rješenja. To nije način da se vodi proces normalizacije u koji su uključeni", dodao je on.

Bonus video: