Brnabić pozvala Kfor i Euleks da rade svoj posao jer su Srbi na Kosovu nebezbjedni

Ako pitate Srbe na Kosovu i Metohiji i na sjeveru i južno od Ibra da li se osjećaju bezbjedno vjerujem da će vam svi do jednog reći ne. Broj napada na Srbe na Kosovu, od dolaska na vlast Aljbina Kurtija skočio je za 50 odsto, kazala je premijerka Srbije

5470 pregleda 5 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
Brnabić, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je u Beogradu na Kfor i Euleks da rade svoj posao na Kosovu, jer se Srbi ne osjećaju bezbjedno i da od Evropske unije i međunarodne zajednice očekuje jasan stav po pitanju napada na Srbe na Kosovu.

"Apelujem na Kfor i Euleks da rade svoj posao. Ako pitate Srbe na Kosovu i Metohiji i na sjeveru i južno od Ibra da li se osjećaju bezbjedno vjerujem da će vam svi do jednog reći ne. To znači da Kfor i Euleks ne rade svoj posao", rekla je ona novinarima.

Broj napada na Srbe na Kosovu, dodala je, od dolaska na vlast Aljbina Kurtija skočio je za 50 odsto.

"Zaista očekujem prije svega od Evropske unije, ali i međunarodne zajednice i naših partnera u SAD da to jasno kažu i da se prema tome jasno odrede", istakla je premijerka.

Dodala je da bi na Kosovu sve bilo lakše ukoliko bi se primjenio Briselski sporazum.

"Ja ne mogu da razumijem šta je to toliki problem. Prošlo je skoro 10 godina, potpis EU je na Briselskom sporazumu, ona garantuje njegovu implementaciju, dajte da ga Priština implementira i da nastavimo onda razgovore, čitava situacija će biti potpuno drugačija i mnogo stabilnija, Beograd je uradio svoj posao", rekla je Brnabić.

Dodala je da je "zgrožena i zgranuta" kako se Priština odnosi prema uhapšenom Dejanu Pantiću.

Brnabić je još rekla da kriza na Kosovu može da utiče na sve i da Srbija ima mnogo toga da izgubi, te da se zbog toga vrši veliki pritisak na srpski državni vrh.

Ocijenila je da je u Kurtijevom političkom interesu da stalno izaziva nestabilnosti na Kosovu kako Albanci ne bi uvidjeli da loše žive na toj teritoriji i istakla da ih ne vidi kao neprijatelje već da joj je žao mladih Albanaca koji na Kosovu nemaju perspektivu.

Bonus video: