Vučić: Kforu ujutro predajemo zahtjev za povratak vojske i policije na Kosovo

Dodao je i ponovio da ne misli da postoji mogućnost da Kfor zahtjev prihvati

12780 pregleda 16 komentar(a)
Vučić, Foto: Shutterstock
Vučić, Foto: Shutterstock

Na sjednici Vlade Srbije donijeta je odluka da se večeras u elektronskoj formi, a sjutra ujutro na administrativnom prelazu komandantu Kfora uruči zahtjev, koji je u skladu sa Relozucijom 1244 - da se određeni broj vojnog i policijskog osoblja, a radi se u stotinama do hiljadu, vrati na Kosovo, rekao je poslije sjednice predsjednik Aleksandar Vučić.

Kako piše N1 on je rekao da je ta odluka donijeta jednoglasno.

Ovo je prvi put da je Vlada Srbije takav zahtjev usvojila, dodao je i ponovio da ne misli da postoji mogućnost da Kfor zahtjev prihvati.

N1 dodaje i da je Vučić smatra da je važno da sad upute zahtjev Kforu zbog zaštite srpskog stanovništva, a prije svega zbog kontrola administrativnih prelaza, "ili kako oni zovu graničnih", naročito na Jarinju i Brnjaku.

Na pitanje zašto je važno da zahtjev bude formalan, on je rekao da je važno da im u nekoj drugačijoj budućnosti ne bi rekli "pa, vi to nikad niste ni tražili, a imali ste pravo. Ako to niste tražili kako to da vam damo".

"Ne mislim da postoji mogućnost da naš zahtjev prihvate, ne zbog toga što bi to bilo loše, da su bolje razmislili to bi doprinijelo miru, smanjenju tenzija, doprinijelo bi potpuno drugačijem sagledavanju budućnosti i mogućnosti da se pronalaze neka kompromisna rješenja. Međutim, oni to nisu željeli ni da čuju, zato što je to prst u oko onima kojim misle da imaju pravo da odlučuju o nama bez nas", poručio je Vučić u obraćanju naciji na RTS.

Dodaje, međutim, da prema Rezoluciji 1244 Kfor ne može da odgovori formalno negativno, ali može da odgodi odluku, da kaže da se nisu stekli uslovi, ali ne može formalno da odbije.

Bonus video: