KFOR: Razmatramo zahtjev o vraćanju snaga Srbije na Kosovo

"Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procjenjujemo. KFOR ostaje posebno oprezan i potpuno sposoban ispuniti svoj mandat UN-a",

6629 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodna mirovna misija NATO-a na Kosovu (KFOR) potvrdila je danas da je "primila zahtjev Vlade Srbije za povratak na Kosovo vojnih i policijskih snaga Srbije i da ga razmatra".

"Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procjenjujemo. KFOR ostaje posebno oprezan i potpuno sposoban ispuniti svoj mandat UN-a", navodi se u odgovoru KFOR-a za Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas da će tokom večeri zahtjev predati elektronskom poštom, dok je danas ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije uručili zahtjev KFOR-u za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

Kako je ranije saopšteno o zahtjevu, Srbije treba da odluči Vojni savjet NATO-a koji će preporučiti KFOR-u odogovor na zahtjev Srbije.

Izaslanik za Balkan SAD Gabrijel Eskobar je tokom posjete regionu, u Prištini i Beogradu izjavio kako se SAD najoštrije suprostavljaju takvom zahtjevu Beograda, a ministarka spoljnih poslova Njemačke Ababel Berbok prije nekoliko dana takođe se izjasnila protiv tog zahtjeva.

Za donošenje takvih odluka, potreban je konsenzus svih članica NATO-a.

Bonus video: