Kurti: Brinemo da uklanjanje barikada ne može da isključi žrtve

"Velika grupa članova Narodnih patrola, srpske nacionalističke organizacije koja je povezana sa ruskom paravojnom grupom Vagner, takođe se okupila u nedjelju na srpskoj strani granice između Srbije i Kosova, prijeteći da će se sukobiti sa NATO trupama"

12934 pregleda 12 komentar(a)
Kurti, Foto: Printscreen YouTube/Top Channel Albania
Kurti, Foto: Printscreen YouTube/Top Channel Albania

Naša briga je da uklanjanje barikada ne može isključi žrtve. I zato želimo da budemo što oprezniji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbjednost. Međutim, kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo da dozvolimo zauvijek. Dakle, da - ovo mora da se završi, što prije to bolje.

To je u intervjuu za britanski Gardijan poručio premijer Kosova Aljbin Kurti, a prenio je Danas.

Prema pisanju Gardijana, Kurti je upozorio da Rusija podgrijava tenzije između Kosova i Srbije zbog posustajanja trupa te zemlje u Ukrajini.

On je podsjetio i da su Srbi sa sjevera Kosova prije desetak dana postavili barikade, koje i dalje nisu uklonjene.

"Velika grupa članova Narodnih patrola, srpske nacionalističke organizacije koja je povezana sa ruskom paravojnom grupom Vagner, takođe se okupila u nedjelju na srpskoj strani granice između Srbije i Kosova, prijeteći da će se sukobiti sa NATO trupama", piše Gardijan.

Kurti je rekao da je zabrinut da bi napeta situacija mogla da eskalira u "korist ruskog predsjednika Vladmira Putina s obzirom na to da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vježbe tokom 2021. godine".

Naglasio je da se EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti.

"Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na sjeveru. Mislim da je njihova najveća briga upravo ovo. Sada kada je Rusija teško ranjena u Ukrajini nakon njene invazije i agresije, ima interes za prelivanje. Rusija ima interes da svoju ratnohuškačku akciju prenese na Balkan gdje imaju klijenta koji je u Beogradu", naveo je Kurti.

Lider Kosova je dodao da se složio sa KFOR-om da je potrebno više vremena da ubijede one na barikadama da se povuku, ali da im se ne može dozvoliti da ostanu duže.

Na kraju, kako piše Gardijan, rekao je da se i dalje nada da će Srbija ući u EU zajedno sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom.

Bonus video: