Rusija osudila odluku EU da BiH dodijeli status kandidata za članstvo

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da EU koristi pristupne pregovore da primora balkanske zemlje da “automatski” usvoje spoljnu politiku bloka i odluke o sankcijama

10098 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Rusija je kritikovala Evropsku uniju što je Bosni i Hercegovini dala status kandidata, ocijenivši da je to “dio napora Zapada da nametne svoju politiku zemljama zapadnog Balkana”.

Prošle sedmice, lideri EU složili su se da Bosnu i Hercegovinu učine formalnim kandidatom za članstvo u bloku od 27 zemalja.

"U kontekstu trenutne situacije u svijetu i ekspanzionističkih nastojanja Zapada, očigledno je da je ova odluka prvenstveno bila podstaknuta zadatkom potpunog geopolitičkog osvajanja regiona", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, navodi se u saopštenju koje je izdala i ruska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina će se pridružiti Albaniji, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Ukrajini, koje su već dio dugoročnog procesa koji uključuje složene pregovore o prilagođavanju lokalnih zakona zakonima EU. Zvaničnici EU rekli su da je odluka da se BiH odobri status kandidata uglavnom izazvana zbog straha da bi se nestabilnost nastala ratom u Ukrajini mogla proširiti na nestabilni region zapadnog Balkana.

Zapad je zabrinut zbog ruskog uticaja na Balkanu, posebno u Srbiji i entitetu Republika Srpska u BiH, koji se protive sankcijama Moskvi.

Zaharova je rekla da EU koristi pristupne pregovore da primora balkanske zemlje da “automatski” usvoje spoljnu politiku bloka i odluke o sankcijama, navodi se u saopštenju.

Rusija je takođe lobirala da se zatvori Kancelarija visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ohrabrujući bosanske Srbe, koji su separatistički nastrojeni, da ne poštuju odluke visokog predstavnika.

"Namjeravamo da nastavimo sa radom u cilju oslobađanja suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine od zastarjelog režima spoljnog protektorata“, navedeno je u saopštenju.

Rusija je upozorila da će eventaalne korake BiH ka članstvu u NATO smatrati “neprijateljskim činim, ali do sada nije kritikovala EU ambicije.

Bonus video: