Porfirije: Ako postoji dobra volja, može se naći put za zajednički život Srba i Albanaca na Kosovu

Kazao je da ne želi da uđe u to šta su gradjanska prava i vjerske slobode, ali istakao da je Pećka patrijaršija za SPC isto što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu

5095 pregleda 10 komentar(a)
Porfirije i Vučić, Foto: Reuters
Porfirije i Vučić, Foto: Reuters

Partijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije ocijenio je danas da ako postoji dobra volja, može se pronaći put za zajednički život Srba i Albanca na Kosovu, kao i da se može pronaći put koji vodi u okvire u kojima za svakoga ima mjesta.

"U ovom trenutku, bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, ja sam prije svega siguran, a uvjeravam u to svu braću i sestre na Kosovu, da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se sa njima moliti Bogu", rekao je Porfirije novinarima u Patrijaršiji, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da ne želi da uđe u to šta su gradjanska prava i vjerske slobode, ali istakao da je Pećka patrijaršija za SPC isto što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu.

"Zamislite sada da neko bez ikakvog razloga sa nekakvim najblaže rečeno komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se može, zabrani papi da uđe u Vatikan i uđe u Lateran", rekao je patrijarh.

Upitao je da li postoji ijedan poglavar bilo koje vjerske zajednice da ne može da posjeti svoj narod i svoje vjernike i koji "ne može da uđe u svoju kuću", ističući da je Pećka patrijaršija imovina SPC.

Ocijenio je da je takva zabrana besmislena, apsurdna i iracionalna i apelovao na one koji mogu da utiču na donosioce odluka u Prištini, poput odluke "da se patrijarhu zabrani da ode svojoj kući".

Porfirije je dodao da je ponovio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije da učine sve da se sačuva mir.

"Ne daj bože da dođe do oružanog sukoba, jer oni nikom dobro donijeti neće. U isto vrijeme to molim i one koji imaju vlast u Prištini, a jednako molim i velike sile i institucije političke koje donose odluke u centrima moći", kazao je on.

Ocijenio je da je situacija na Kosovu "veoma, veoma ozbiljna".

"Tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u bilo šta što bi nam donijelo ne samo mir, nego i kakvu takvu ravnotežu", naveo je Porfirije.

Rekao je da je jučerašnji dan, kada mu je zabranjen ulaz na Kosovo, za njega bio tužan, ali u isto vrijeme i za mnoge tamošnje ljude i sveštenstvo, koji su, kako je dodao, očekivali da on dođe u okviru svojih redovnih programa, prije svega u Pećku patrijaršiju.

"Da se u ovim teškim trenucima zajedno sa njima pomolim Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na Kosovu i Metohiji, koji stradaju, za mir u svijetu, ali prije svega za suživot i za mir između Albanaca i Srba", istakao je Porfirije.

Prema njegovim riječima, Srbi na Kosovu žive 15 vjekova, a četiri ili pet vijekova Albanci i Srbi žive zajedno na tom prostoru uz ocjenu da jedni druge samo međusobnim naporima mogu bolje razumjeti, iako vjekovima žive zajedno.

Bonus video: