Cilj Srbije je da destabilizuje Kosovo i region

Premijer Kurti je optužio Beograd da je diktirao postavljanje barikada i da su na njima “paravojne formacije koje imaju svoju strukturu i naredbe”. Vučić, koji je naredio podizanje borbene gotovosti vojske i policije na najviši nivo, rekao je juče da će Srbija “nastaviti da se bori za mir i da traži kompromisna rješenja”

8737 pregleda 12 komentar(a)
Barikade u sjevernom dijelu Mitrovice, Foto: Rojters
Barikade u sjevernom dijelu Mitrovice, Foto: Rojters

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je juče da Srbija, pod uticajem Rusije, namjerava da destabilizuje Kosovo pružanjem podrške Srbima na sjeveru koji blokiraju puteve i protestuju skoro tri nedjelje.

Srbi sa sjevera Kosova su juče bili na barikadama, 18. dan zaredom, a predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naložio je podizanje borbene gotovosti vojske i policije.

”Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne pripravnosti, naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu,” naveo je Svečlja u saopštenju.

Premijer Kosova Aljbin Kurti optužio je juče vlasti Srbije da žele da destabilizuju cio region, “čekajući ishod rata u Ukrajini, sa željom da Rusija pobijedi”, ali i izbore u SAD u novembru 2024. godine.

”Željeli bi da sjednu na nekoliko stolica, kao i prije, ali mislim da istovremeno oni ne čekaju samo ishod rata u Ukrajini, već i promjenu administracije u Vašingtonu”, kazao je Kurti u intervjuu za “Oslobođenje”, “O Kanal” i “Istragu”, povodom krize na sjeveru Kosova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je stavljanje Vojske i jedinica MUP-a u najviši stepen borbene gotovosti “odgovor na neposrednu ratnu prijetnju” i ono što čini Priština da bi “izvršila udar” na sjever Kosova.

Vlasti Srbije negiraju da pokušavaju da destabilizuju susjednu državu, poručujući da samo žele da zašite Srbe koji tamo žive.

kosovo
foto: Reuters

Vučić je juče izjavio da će Srbija “nastaviti da se bori za mir i da traži kompromisna rješenja”.

Srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova od 10. decembra blokira puteve u tom regionu. Povod za podizanje barikada bilo je hapšenje bivšeg policajca Dejana Pantića, kojeg Kosovo sumnjiči za napad na prostorije Centralne izborne komisije. Predstavnici Srba su kao uslov za uklanjanje barikada ranije naveli oslobađanje Pantića, prestanak “hapšenja Srba” i povlačenje jedinica policije Kosova sa sjevera.

Oko 50.000 Srba živi na sjeveru Kosova i odbija da prizna vladu u Prištini i državu. Oni Beograd smatraju svojom prijestonicom.

Srpski gradonačelnici u opštinama na sjeveru Kosova, zajedno sa lokalnim sudijama i oko 600 policajaca podnijeli su prošlog mjeseca ostavke u znak protesta zbog odluke kosovske vlade da zamijeni registarske tablice automobila koje je izdala Srbija tablicama koje je izdala Priština.

Srbi na Kosovu žele da osnuju Zajednicu srpskih opština koja bi djelovala sa većom autonomijom. Srbija i Kosovo su malo napredovale po ovom i drugim pitanjima otkako su se 2013. godine obavezale na dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Kurti: Ako Kfor ne ukloni barikade, mi ćemo

Kosovska vlada je saopštila da policija ima kapacitet i spremnost da djeluje, ali da čeka da mirovne snage NATO-a na Kosovu odgovore na njihov zahtjev da uklone barikade.

Premijer Kurti je izjavio je da će policija pod kontrolom Prištine ukloniti barikade ako to ne uradi misija Kfor.

”Ako ih ne ukloni Kfor, mi ćemo. To ne može trajati mjesecima, ne može sedmicama. To može trajati samo danima”, rekao je Kurti.

Kurti je kazao da barikade “ponajviše blokiraju Srbe na sjeveru” i dodao da predstavljaju “kršenje i tlačenje ustavnog poretka i reda i zakona”.

kosovo
foto: Reuters

On je optužio Beograd da je diktirao postavljanje barikada i da su na njima, kako je kazao, “paravojne formacije, koje imaju svoju strukturu i naredbe”.

Naveo je da “od naredbi iz Beograda” zavisi da li će na sjeveru Kosova biti incidenata ili ne, a kao njihove nalogodavce označio je Vučića, premijerku Srbije Anu Brnabić, šefa diplomatije Ivicu Dačića i direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Upitan šta će prištinske vlasti dati Srbima na sjeveru Kosova, Kurti je kazao da su Srbi “po direktivi iz Beograda napustili sve kosovske institucije zato što je Beograd odbacio njemačko-francuski predlog za rješenje stanja na Kosovu”.

”Mislim da sve više Srbi, i koji nisu bili na poslu ranije, treba da apliciraju da se zapošljavaju u našem sistemu, koji je sistem Republike Kosovo, zajedničke države svih građana i svake zajednice, pa i srpske zajednice”, naveo je kosovski premijer.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Kurti je kazao da na Kosovu ima samo pet odsto Srba i da “nije moguće graditi demokratsko društvo ako je neko isključivo sve vrijeme privilegovan”.

”U tom smislu, to što Beograd traži jeste protiv jednakosti, protiv ravnopravnosti. Oni bi željeli da imaju ovu zajednicu opština kao oružje protiv nezavisnosti Kosova, a ne kao nešto što je dobrobit za Srbe na Kosovu”, naveo je.

Vučić: Tražimo prozor kroz koji možemo da se provučemo

Predsjednik Srbije je juče rekao da su u toku razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice o tome kao riješiti situaciju na sjeveru Kosova. Vučić je nakon susreta sa srpskim patrijarhom Porfirijem istakao da su ti razgovori teški i dinamični, jer srpska strana zastupa interes naroda, koji, kako je rekao, nije izašao na barikade “zato što im je to palo na pamet”.

Onima koji, kako je rekao, Srbiji prijete “da curi vrijeme i da će pustiti Kurtija da završi sve što treba, “poručio je da su histerični i da jedino rješenje vide u protjerivanju Srba sa sjevera Kosova”.

Porfirije i Vučić su se juče sastali u Beogradu
Porfirije i Vučić su se juče sastali u Beogradu foto: Beta/AP

Ipak će, kako je rekao, razgovarati o svemu tražeći, “neki prozor kroz koji možemo da se provučemo”, ali da će se, i ako se prevaziđe ova kriza, za 15 dana pojaviti nova kriza, jer Albanci i veliki dio međunarodne zajednice ne vide drugo rješenje osim protjerivanja Srba.

Vučić je ponovio razloge zbog kojih su Srbi na barikadama i kritikovao saopštenje Evrope u kojem se traži da se obezbijedi sloboda kretanja za sve, uz pitanje da li se igdje u svijetu dešava da je zabranjeno kretanje nekom vjerskom poglavaru”.

Porfirije, kojem su prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo, ocijenio je da ako postoji dobra volja, može se pronaći put za zajednički život Srba i Albanca na Kosovu, kao i da se može pronaći put koji vodi u okvire u kojima za svakoga ima mjesta.

”U ovom trenutku, bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, ja sam prije svega siguran, a uvjeravam u to svu braću i sestre na Kosovu, da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se sa njima moliti Bogu”, rekao je Porfirije novinarima nakon sastanka sa Vučićem u Patrijaršiji u Beogradu.

Bonus video: