Hil o zabrani Porfiriju da posjeti Kosovo: Važno da Srbi mogu da vide patrijarha

"To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti"

16934 pregleda 10 komentar(a)
Hil, Foto: Printscreen YouTube/Glas Amerike
Hil, Foto: Printscreen YouTube/Glas Amerike

Mislim da je važno za srpsku zajednicu da može da vidi patrijarha. Mislim da je to nešto osnovno - za religijske slobode tamo. Mislim da nećete naći nikoga u međunarodnoj zajednici ko se protivi njegovom pravu da uđe na Kosovo i da se sastane sa vjernicima, poručio je Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

On je za portal Nova.rs komentarisao zabranu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da posjeti Kosovo, prenosi N1.

"To je naš stav i nadam se da se ovo neće ponoviti", rekao je Hil odgovarajući na pitanje kako komentariše pomenutu zabranu i to što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za navonastalu situaciju praktično okrivio čitavu međunarodnu zajednicu.

Vučić je ranije naglasio da ova odluka "najbolje govori o onima koji su to organizovali".

"To je samo djelimično prištinski režim, jer dovoljno je da pogledate saopštenja onih koji su govorili da će oštro osuditi takve postupke. U stvari, mi Srbi smo krivi, jer imamo SPC i što je patrijarh poželio da ode u Pećku Patrijaršiju. Tačno da patrijarh nije pored mene rekao bih da je to njihova najveća sramota. Oni ne mogu patrijarha da otmu iz srca i duše srpskog naroda", naveo je Vučić.

Bonus video: