Održan protest u Štrpcu poslije napada na djecu na Kosovu, poručili da opstaju uprkos izazovima

Ranjavanje djece na Badnji dan tebalo da bude posljednje upozorenje svima onima koji i politikom i retorikom utiču na pojedince da mogu slobodno da dođu i pucaju na djecu koja nose badnjake, poručio je predsjednik Opštine

11844 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2023. 15:58h

Nakon što su u Gotovuši kod Štrpca ranjeni dječak (11) i mladić (21), a u Klokotu pretučen Stefan Tomić (18) dok se vraćao s božićne liturgije, u Štrpcu se održava protest Srba sa Kosova.

Kako prenosi N1, okupljeni nose transparente "Djecu ti nećemo oprostiti", "Stefane, srce srpsko junačko", "Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije", "Evropo, za šta su naša djeca kriva", "Naša djeca nisu za Kurtijev metak".

Učesnici protestnog skupa nose i transparente "Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto", "Štrpce je srce Srbije", "Sloboda za braću", "Vučiću čuvaj Srbe i mir", "Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca.

Sa okupljenim građanima su, pored predsjednika opštine Štrpce Dalibora Jevtića, i predsjednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsjednik Igor Simić i član Predsjedništva Srpske liste Slavko Simić.

Goran Rakić izjavio je da su Srbe okupile "junačke rane Stefana i Miloša".

"Okupile su nas junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. Teror diktatorskog režima Aljbina Kurtija se nastavlja. Kurti se toliko zaigrao misleći da su Srbi sklonili barikade jer se plaše. Ako Stefan nije spustio glavu, ko smije od nas da posustane i da se preda", rekao je Rakić.

Rakić je dodao da su teška vremena, kad se na vlasti u Prištini nalazi čovjek koji je zaslijepljen mržnjom.

"Čovjek sa kojim se ne može pregovarati, nismo podržali njegovu vladu, jer smo znali da će se njegova politika zasnivati na ugnjetavanju Srba. Lično sam sa svojim saradnicima, dok sam bio ministar, ukazivao da mora da prestane sa maltretiranjm Srba, ali uzalud. Njegov cilj je stvaranje takvih uslova da Srbi napuste svoja ognjišta. Ali moja poruka je da se ne smijemo predati", poručio je Rakić.

On je dodao da Srbi sa Kosova borbu vode mirnim i demokratskim sredstvima.

"Naša sloga je najjače sredstvo da se odupremo diktatorskom režimu Aljbina Kurtija. Ako smo jedinstveni i složni pobijedićemo. Za nas ne postoji izbor i to nam je olakšano. Mi moramo da ostanemo i opstanemo, kao što su naši preci ostali u mnogo težim uslovima. I za to imamo podršku predsjednika Aleksandra Vučića", poručio je Rakić.

Predsednik opštine Dalibor Jevtić izjavio je da su se Srbi danas okupili na protestu, jer ih je muka natjerala.

"Stefan i Miloš su pokazali da su hrabri, jer nisu spustili glavu kad je na njih pucano. Ovaj broj ljudi pokazuje naše jedinstvo onima koju su željeli da nas protjeraju. Umjesto da tradicionalno proslavljamo Božić, mi smo morali protestom da dignemo glas protiv pucnja na Stefana i Miloša. Zašto? Jer su Srbi", rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da je politika u Prištini dovela do toga da pojedinci misle da mogu slobodno da pucaju u srpsku djecu.

"I upravo odavde, sa ovog mjesta šaljemo poruku, da nas neće uplašiti, ni otjerati oni koji pucaju i oni koji pokušavaju na različite načine da nas protjeraju. Šaljemo poruku mira, da želimo da budemo svoji na svome. To je poruka koju šaljemo sa svakog protesta. Mir kao glavna poruka, jasno je ko želi suprotno", kazao je Jevtić.

On je poručio međunarodnoj zajednici da je vrijeme da "urazumi" kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Danas ne protestujemo samo zbog pucnja na našu djecu, već da poručimo da ćemo opstati bez obzira na sve izazove", poručio je Jevtić.

Direktor škole u Gotovuši Stojan Marinković kazao je da su se danas okupili kako bi uputilu podršku Stefanu i Milošu, koji su ranjeni u petak, ali i Stefanu iz Klokota, koga su juče prebili Albanci.

"Mi ne tražimo mnogo. Jedino što tražimo je da naša djeca bezbrižno odrastaju i idu u školu", kazao je Marinković.

Marinković je dodao da Srbi šalju poruke i onima koji poštuju demokratiju.

"Mi vjerujemo u slobodu i pravo na život, mi vjerujemo u suživot sa komšijama Albancima. I vjerujemo da samo u miru možemo izgraditi budućnost za sve nas", kazao je Marinković.

Dalibor Jevtić je napomenuo da je Kforu i kosovskoj policiji upućen zahtjev da povećaju svoje prisustvo i osiguraju bezbjednost za sve građane.

"Građani su sa pravom uznemireni. Naša djeca nisu sigurna i oni su dužni da obezbijede tu sigurnost", rekao je Jevtić.

Dodao je da će se tim povodom narednih dana, nakon razgovora sa predstavnicima svakog mjesta u Štrpcu, ovim institucijama uputiti još jedan zvanični dopis.

Bonus video: