"Noćni vukovi" na paradi u Istočnom Sarajevu

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kazao da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske može da ima posljedice i da je prisustvo na takvim proslavama nepoštovanje Ustava BiH

20413 pregleda 20 komentar(a)
Dodikovo obraćanje tokom parade u Istočnom Sarajevu, Foto: Rojters
Dodikovo obraćanje tokom parade u Istočnom Sarajevu, Foto: Rojters

Bosanski Srbi juče su u Istočnom Sarajevu proslavili dan formiranja autonomnog entiteta, uprkos tome što je Ustavni sud BiH osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim. U defileu su, kako prenose mediji, učestvovali pripadnici policije, specijalnih snaga, predstavnici udruženja veterana i predstavnici proruskog udruženja "Noćni vukovi".

Pripadnici grupe “Noćni vukovi” u defileu u Istočnom Sarajevu
Pripadnici grupe “Noćni vukovi” u defileu u Istočnom Sarajevufoto: Beta/AP

Ovo je bilo prvi put da je centralna manifestacija sa oko 2500 učesnika umjesto u Banjaluci održana u Istočnom Sarajevu, a defileu su, osim najviših zvaničnika RS, prisustvovali i pojedini ministri iz vlade Srbije, uključujući i šefa diplomatije Ivicu Dačića. Na svečanoj bini bio je i sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo.

Članovi boračkih i civilnih udruženja, kao i udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini podnijeli su juče krivične prijave sudu u Sarajevu protiv rukovodstva RS zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Međutim, oni koji su učestvovali u defileu, bili su nepokolebljivi.

"Ovo je ono za što smo se borili, jedina svijetla tačka rata koji Srbi čak nijesu željeli, dobili smo republiku koju treba da sačuvamo", kazao je za Rojters Pajo Paprica, član specijalne policijske brigade iz Foče.

Prošle nedjelje, veterani rata u Sarajevu najavili su proteste protiv obilježavanja praznika, ali su oni otkazani nakon razgovora predstavnika MUP-a sa predstavnicima boračkih i nevladinih organizacija.

Dodik i Dačić juče u Istočnom Sarajevu
Dodik i Dačić juče u Istočnom Sarajevufoto: Rojters

Jučerašnju manifestaciju je obezbjeđivalo 800 pripadnika MUP-a RS, a ceremonija je protekla bez incidenata, prenijela je agencija Beta.

Vlasti RS slave 9. januar, datum kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Cilj je bio da se taj dio BiH potom pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala, podsjeća Radio Slobodna Evropa. Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, koji su osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju deklaracije nijesu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Pripadnici ta dva naroda, kako navodi RSE, na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom na teritoriji RS.

Poslije jučerašnjeg defilea u Istočnom Sarajevu intonirane su himne RS i Srbije, a potom se okupljenima obratio predsjednik RS Milorad Dodik. On je kazao je da nijedna sudska presuda neće određivati kada će Srbi slaviti svoje praznike. Dodik je rekao i kako je "RS ostala u BiH zato što je morala".

"Posebno sam ponosan na taj dan, na narod koji je spreman da je odbrani. Mi nikome ne prijetimo i ovo ne radimo ni iz kakvog inata, već da pokažemo da smo spremni da se borimo za svoju slobodu", kazao je Dodik.

Lider RS je ranije na ceremoniji održanoj u nedjelju u Banjaluci dodijelio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu visoko odlikovanje RS, što je izazvalo žestoku osudu predstavnika međunarodne zajednice. Saopšteno je da se priznanje dodjeljuje Putinu za "patriotsku brigu i ljubav prema RS".

Dan RS
foto: REUTERS

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske može da ima posljedice i da je prisustvo na takvim proslava nepoštovanje Ustava BiH.

"Obaveza je svih, a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije", navedeno je u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Država u BiH je povodom obilježavanja 9. januara na zvaničnom Tviter nalogu objavila da će RS samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti. Navodi se i kako RS "mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne".

Bonus video: