Curenje amonijaka iz auto-cisterne kod Pančeva, u bolnici bilo 20 osoba

Među hospitalizovanima je bilo i djece, evakuisano desetak kuća

8098 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2023. 12:19h

Na teretnoj pruzi u naselju Topola kod Pančeva, u Srbiji, sinoć je došlo do izlivanja amonijaka iz auto-cisterne, nakon čega je evakuisano desetak kuća.

Direktor Opšte bolnice Pančevo Slobodan Ovuka potvrdio je za "Danas" da je, u toku noći, zbog nesreće bilo hospitalizovano 20 ljudi.

U bolnici trenutno ne leži nijedan pacijent zbog trovanja amonijakom, rekao je on. Među hospitalizovanima je bilo i djece.

„Dvije osobe su bile na kiseoniku, ali su i one puštene kući. Niko od pacijenata nije pokazao znake akutnog trovanja amonijakom, već su imali blaže tegobe. Sada se osjećaju dobro i svi su pušteni kući“, dodao je direktor bolnice u Pančevu.

Do curenja je došlo na parkingu firme Saga, objavio je Tanjug. Auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog kolosjeka koji nije javna pruga, već kolosjek koji pripada Azotari Pančevo.

Krajem decembra na pruzi Pirot-Dimitrovgrad iskliznule su četiri vagon-cisterne sa amonijakom.

Oglasilo se i tužilaštvo

Povodom sinoćnjeg curenja amonijaka iz cisterne oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu.

„Na lice mjesta izašli su PU Pančevo, inspektor zaštite na radu i pokrajinski inspektor za ekologiju koji su specijalnim uređajem izvršili mjerenje koncentracije i utvrdili prisustvo amonijaka. O događaju je obaviještena dežurna zamjenica OJT Pančevo, koja je naložila da se obezbijedi mjesto događaja, da se zabrani pristup neovlašćenim licima u krugu detekcije amonijaka, da se izvrši evakuacija svih lica u blizini“, saopšteno je iz tužilaštva.

Dežurni zamenik OJT Pančevo je izašao na lice mjesta, uviđaj je u toku.

„O utvrđivanju odgovornosti lica za navedeni događaj, javnost ćemo naknadno obavijestiti“, saopšteno je iz tužilaštva, prenosi Nova.rs.

Gradonačelik Pančeva Aleksandar Stevanović izjavio je da ne postoji nikakva opasnost po zdravlje i bezbjednost ljudi na teritoriji čitavog grada Pančeva, kao ni u mjestu Topola, ispred preduzeća "Saga", gdje se sinoć u 22.32 dogodio hemijski akcident tokom kog je došlo do curenja amonijačne vode, prenosi N1.

On je novinarima na licu mjesta rekao da trenutno Tužilaštvo i policija obavljaju istagu i da se u ovom momentu se ne bi izjašnjavao o odgovornosti za akcident, te dodao da će odgovor na tu temu stići od nadležnih.

„Po izvještaju koji smo dobili od Opšte bolnice u Pančevu, imali smo šest odraslih lica i šestoro djece, svih 12 sa lakšom kliničkom slikom i svi su poslije ukazane pomoći pušteni kućama“, rekao je gradonačelnik.

Kaže i da će posjetiti sugrađane oko mjesta akcidenta koji su u svojim kućama, kako bi se uvjerili da ne postoji nikakva opasnost po zdravlje ljudi.

Prenio je rezultate merenja na dvije referentne tačke Zavoda za javno zdravlje koji pokazuju da granične vrijednosti na koncentraciju amonijaka u vazduhu od 100 mikrograma po kubnom metru nisu premašene. „Imamo koncentraciju koja je manja od 10 mikrograma po kubnom metru, tako da ne postoji nikakva zagađenost izazvana ovim hemijskim akcidentom“, rekao je Stevanović.

Azotara Pančevo: Do akcidenta nije došlo u krugu naše fabrike

Nakon što se u pančevačkom naselju Topola izlio amonijak iz auto-cisterne, oglasila se i Azotara, navodeći da do akcidenta nije došlo u krugu njihovog objekta, već da se radi o parkingu preduzeća Saga.

„Izlivanje se dogodilo na parking preduzeća Saga i sa Azotarom nema dodirnih tačaka“, naveli su iz „Promist doo“ – čiji je dio Azotara, prenosi Nova.rs.

Bonus video: