Napad neofašista na novosadski lokal, dvije osobe povrijeđene

Uhapšena jedna osoba, za ostalima se traga. "Crni ovan" je mjesto prepoznato među novosadskim antifašistima, jer se tu održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije

10189 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dvije osobe su povrijeđene u večerašnjem napadu fantomkama maskiranih neofašista na goste lokala "Crni ovan", u centru Novog Sada.

Po saznanjima portala 021, uhapšen je dvadesetjednogodišnjak, dok se za ostalim napadačima traga.

"Crni ovan" je mjesto prepoznato među novosadskim antifašistima, jer se tu održavaju alternativni sajmovi, aktivistički seminari i humanitarne akcije.

Povrijeđeni su vlasnik kafića Bojan Šovljanski i još jedan gost, a kako prenosi lokalni portal 021, u vrijeme napada u lokalu je bilo desetak osoba, među kojima i jedna trudnica.

Šovljanski ima modrice po tijelu, kao i jedan gost, koji je pored toga i posječen po podlaktici.

Šovljanski je ispričao da su ispred lokala došla tri maskirana mladića koji su nosili obilježja zastave američke konfederacije, kukastog krsta i fašističke zajednice "Zentrope".

Dodao je da su ih pitali ih gdje su im srpske zastave, a na odgovor da će biti pozvana policija, počeli su da lupaju vrata i izlog, pokušavajući da uđu u lokal.

Maskirani muškarci, mlađih godina, bili su naoružani bokserima, palicama i mačetom.

Ovo nije prvi napad neofašista na taj lokal, a Šovljanski je rekao da je najnoviji najgori do sada, a da prethodni slučajevi nisu riješeni.

Početkom 2022. godine lokal je obijen, opljačkan i izlijepljen obilježjima "Zentrope".

Posljednjih nekoliko mjeseci "Crni ovan" je čak četiri puta bio na meti vandala.

Bonus video: