Evropski parlament ponavlja poziv za uvođenje sankcija protiv Dodika

"EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizujućih aktera u Bosni i Hercegovini (BiH), uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika", navodi se u danas usvojenom tekstu

3987 pregleda 0 komentar(a)
Dodik, Foto: Shutterstock
Dodik, Foto: Shutterstock

Evropski parlament usvojio je danas Izvještaj o primjeni zajedničke spoljne i bezbjednosne politike za 2022. godinu u kojem se poziva na uvođenje ciljanih sankcija protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih destabilizujućih aktera u BiH.

"EP ponavlja svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizujućih aktera u Bosni i Hercegovini (BiH), uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika", navodi se u danas usvojenom tekstu.

U izvještaju predsjednika komiteta za spoljne poslove Dejvida Mekalistera koji je usvojen sa 407 glasova za, 92 protiv i 142 uzdržana, pozdravlja se preporuka Evropske komisije i spremnost Evropskog savjeta da se BiH dodijeli status kandidata.

Apeluje se na političke aktere u zemlji da pokažu posvećenost i da preduzmu značajne korake ka članstvu u EU, u skladu sa preporukama Komisije i 14 ključnih prioriteta a Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove pozivaju se da pomognu BiH u brzom sprovođenju ključnih prioriteta i spriječavanju nazadovanja u nacionalističke politike iz prošlosti.

Ponavlja se potreba da se osigura da se prava svakog građanina, bez obzira na etničku, političku i vjersku pripadnost, u potpunosti poštuju u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, odlukama Ustavnog suda i preporukama Venecijanske komisije.

Napominje da je Savjet u Strateškom kompasu priznao da sigurnost i stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu još nisu zagarantovane i da postoji rizik od potencijalnog prelivanja sadašnjeg pogoršanja evropske bezbjednosne situacije uz podsjećanje da Strateški kompas poziva na podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu BiH.

U usvojenom tekstu se takođe izražava zabrinutost zbog vremena, sadržaja i načina izmjena izbornog zakona BiH i ustava Federacije BiH koje je na dan izbora predložio Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, i koji rizikuju da potkopaju demokratski legitimitet i konsoliduju etnonacionalizam

Bonus video: