Na sajtu SPC kritikovan Grigorije: "U afirmaciju joge se uključio i srpski pravoslavni episkop"

Irinije Bulović koji kontroliše sajt SPC važi za episkopa vrlo bliskog srbijanskim vlastima , dok Grigorije spada u krug episkopa koji je bio blizak pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i prepoznat je u javnosti kao kritičar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića

28449 pregleda 48 komentar(a)
Grigorije, Foto: Screenshot/Youtube
Grigorije, Foto: Screenshot/Youtube

Srpska pravoslavna crkva objavila je saopštenje na svom zvaničnom sajtu u kom kritikuje svog episkopa Grigorija zbog navodne afirmacije joge.

Sajt koji kontroliše dugogodišnji episkop bački Irinej Bulović se oglasio opširnim saopštenjem "radi pastirske revnosti, zaštite povjerenog naroda od sablazni i skretanja pažnje na pogrešna učenja koja se sve češće pojavljuju u vezi".

"Crkva je u obavezi da svoj stav učini javnim, pritom ga ne namećući nikome. Takav je i slučaj sa aktuelnim promocijama kultova dalekostočnog porijekla i raznoraznih gurua i njihovih praksi. U takve dalekoistočne prakse spada i joga, u čiju se afirmaciju, nažalost, uključio i jedan srpski pravoslavni episkop. S obzirom na činjenicu da se bitne informacije o jogi dobijaju već na prvoj godini osnovnih studija bogoslovskih nauka u okviru predmeta Istorija religije, niti jedan svršeni student ili čak doktor bogoslovskih nauka ne može osnovano tvrditi da nema nikakva saznanja o jogi", navodi se u saopštenju.

Episkop dizeldorfski i cijele Njemačke Grigorije je na svojoj Instagram stranici koju prati 165 hiljada ljudi nedavno govorio o jogi kao fizičkoj vježbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija.

"I jedino kao fizička vježba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina. Za mene, što ne znači da mora ili treba da bude dopustiva i za vas. Svaki pokušaj da se ovaj video iskoristi kao svojevrsni vid moje saglasnosti za praktikovanja joge na dubljem, duhovnom planu i izvan okvira koje sam upravo naveo – nedobronamjerno je izmještanje mojih riječi i stavova iz konteksta“, naveo je između ostalog u objavi Grigorije.

SPC u pet opširnih tačaka obrazlaže zašto joga nije u skladu sa hrišćanskim učenjima, od toga da je to fundamentalno učenje religije hinduizma i da je Sveti Sinod Atinske Arhiepiskopije s tim u vezi iznio zaključak da je apsolutno nespojiva sa pravoslavnom hrišćanskom vjerom do toga da je samo stereotip da je joga najsavršeniji sistem fizičkih vježbi pozivajući se na članak iz Njujork Tajmsa Vilijama Brouda pod nazivom „Kako joga može upropastiti vaše tijelo“.

SPC pita i zašto se joga ne zamijeni pilatesom i navode da je razlog to što je povezana sa duhovnošću i umnom meditacijom koji su karakteristični za Daleki istok.

"Uzevši u obzir sve rečeno, jasno je da je neophodno da se naši pastiri, teolozi i doktori bogoslovskih nauka podsjete makar elementarnih znanja o ovoj oblasti kako makar od njih ne bi dolazila smutnja u vjerni narod", zaključuje se u saopštenju.

Irinije Bulović važi za episkopa vrlo bliskog srbijanskim vlastima i velikim pobornikom centralizacije SPC, dok Grigorije spada u krug episkopa koji je bio blizak pokojnom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i prepoznat je u javnosti kao kritičar srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Bonus video: