Šole: ZSO ne bi bila kao RS, otpriznavanja – traćenje vremena

„SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a (njegov) cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja“, kazao je američki diplomata

3714 pregleda 3 komentar(a)
Derek Šole, Foto: N1/Screenshot
Derek Šole, Foto: N1/Screenshot

Za Sjedinjene Američke Države je značajno da Zajednica srpskih opština bude formirana, mislimo da je to u skladu sa Ustavom Kosova, ali velika je razlika između Republike Srpske i buduće ZSO, rekao je specijalni savjetnik Stejt departmenta Derek Šole.

„Moram da budem jasan, to nije aranžman koji bi ličio na Republiku Srpsku“, kazao je Šole u intervjuu za N1.

On nije htio da govori o pojedinostima koje se tiču mogućih nadležnosti ZSO, rekavši da se ti detalji moraju „izglancati“ kroz dijalog, prenosi taj medij.

Upitan o medijskim nagađanjima oko takozvanog francusko-njemačkog predloga, za koji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da uključuje neki vid priznavanja nezavisnosti Kosova, Šole je takođe rekao da ne želi da govori o pojedinostima.

„SAD podržavaju dijalog uz posredstvo EU, a (njegov) cilj je normalizacija u pravcu međusobnog priznanja“, rekao je diplomata.

Za evropski predlog kaže da je osnov za pregovore i da je fleksibilan.

Govoreći o mogućem članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, na pitanje kako to ostvariti zbog protivljenja Rusije i Kine, rekao je da će biti teško, ali će SAD nastaviti da se zalažu za to.

„Nastojanja da se povuku priznanja Kosova u međunarodnoj zajednici su gubljenje vremena i energije“, naglasio je.

Šole je rekao da su u SAD zabrinuti zbog uticaja Rusije na Balkanu.

Rusija je posljednjih godina pokazala da je spremna da koristi energente da vrši negativan uticaj, kazao je, uz ocjenu da je Moskva u Ukrajini pokazala pravo lice, i da cijeli svijet treba da se ujedini protiv onoga što tamo radi.

Na pitanje o medijskim slobodama, naveo je da se SAD uvijek time bave, i da je prilikom posjete regionu poručio da će s tim nastaviti.

„Medijske slobode su prioritet za SAD u svim delovima svijeta“, kazao je Šole.

Bonus video: