Vučić: Tramp prihvatio da dođe u Srbiju, Makron u Beogradu početkom godine

Srpski predsjednik je rekao da će u sjutrašnjem govoru u Ujedinjenim nacijama pokušati da predstavi budućnost Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope neuporedivo boljom nego što je mnogi vide
111 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.09.2017. 18:37h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predsjednik SAD Donald Tramp prihvatio da dođe u posjetu Srbiji.

Vučić je u izjavi za srpske medije rekao da se na sinoćnjem prijemu predsjednika SAD za lidere zemalja koji prisustvuju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, "četiri puta rukovao" s Trampom kada je on potvrdno odgovorio na njegov poziv da posjeti Srbiju.

"Vrlo kratko smo govorili o politici, a kada sam mu uputio poziv, govorio sam i o odnosu Srba i svih drugih građana Srbije i prema njemu i prema američkoj politici, kako bi ga dočekali ljudi u Srbiji, kako sam nekada smatrao da u Srbiji postoji drugačiji odnos prema Amerikancima, a da je onda njegova pojava pokazala koliko Srbi žele to prijateljstvo", naveo je Vučić.

On je rekao da je za razliku od drugih, imao nešto više vremena da kaže Trampu određene stvari o Srbiji, vjerovatno zbog toga što, kako je rekao, dolazi iz istog regiona kao i Trampova supruga Melanija.

Predsjednik Srbije je dodao da je s Melanijom Tramp razmijenio "malo kurtoaznih riječi na mješavini srpsko-slovenačkog".

Vučić je rekao da je danas na Blumbergovom biznis forumu razgovarao s predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, koji mu je, kako je kazao srpski predsjednik, rekao da će u Srbiju doći za nekoliko mjeseci.

"Makron je rekao da planira da posjeti Srbiji u prvom tromjesečju naredne godine. To je za nekoliko mjeseci i to je posebna čast. Bio sam veoma srećan što je Srbija dobila tu pažnju od francuskog predsjednika", kazao je Vučić za RTS.

Vučić kaže da mu je Makron rekao da Srbija na evropskom putu može da računa na punu podršku Francuske.

Predsjednik Srbije dodao je da je to što je imao priliku da razgovara s Makronom "velika čast za jednu teritorijalno i brojčano malu zemlju" kao što je Srbija.

"Imali smo veoma srdačan susret. Predsjednik Makron je sve vrijeme znao s kim govori, znao je dosta o politici koju smo mi vodili, čestitao mi na teškim ekonomskim reformama koje smo sproveli. Mislim da smo imali izvanrednu razmjenu energije", naveo je Vučić.

On je rekao da je u Njujorku imao brojne susrete i da su to "ogromne stvari za jednu relativno malu zemlju" kakva je Srbija.

Predsjednik Srbije je u obraćanju medijima rekao da će u sjutrašnjem govoru u Ujedinjenim nacijama pokušati da predstavi Srbiju u dobrom svjetlu, objektivno, i da će o svima u regionu govoriti dobro, a ne loše.

"Pokušaću da predstavim budućnost Srbije i cijelog regiona na drugačiji način. Oni iz regiona koji dođu pa kritikuju nas ili neke druge, ti lošu stvar rade za sve nas i investitor neće nigdje da dođe. Ako govorite dobro o cijelom regionu, svi će proći dobro", rekao je Vućić.

On je dodao da će pokušati da predstavi budućnost Zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope neuporedivo boljom nego što je mnogi vide.

"Imamo veliki potencijal za rast, prihvatanje inovativnih tehnologija, razvoj kreativnosti kod naših mladih ljudi, pokušaću da o tome govorim", rekao je Vučić.

Bonus video: