NIN: Belivuka pratila BIA u vrijeme pet ubistava

Na to ukazuju naredbe za nadzor u koje je NIN imao uvid, a koje nisu obuhvatale Skaj aplikaciju za koju se optuženi terete da su je koristili prilikom organizovanja ubistava

31647 pregleda 21 komentar(a)
Belivuk, Foto: TV Vijesti
Belivuk, Foto: TV Vijesti

Veljko Belivuk je bio fizički praćen i pod nadzorom BIA u vrijeme kada je ubijeno pet ljudi od sedam žrtava, za šta je on optužen kao vođa organizovane kriminalne grupe.

Na to ukazuju naredbe za nadzor u koje je NIN imao uvid, a koje nisu obuhvatale Skaj aplikaciju za koju se optuženi terete da su je koristili prilikom organizovanja ubistava.

Belivuk i njegova grupa terete se za ubistvo Gorana Mihajlovića 2. aprila 2019. i za šest iz 2020. godine - Aleksandra Gligorijevića 16. juna, Gorana Veličkovića 3. avgusta, Nikole Mitića 10. avgusta, Lazara Vukićevića 14. oktobra, Zdravka Radojevića 10. novembra i Milana Ljepoje 9. decembra.

Prva naredba sudije za prethodni postupak za Belivuka, koja je dozvoljavala da ga prate i nadziru agenti BIA kojom je tada rukovodio Bratislav Gašić, sadašnji ministar policije, izdata je 16. jula 2020. Prije njega je naredba još 12. maja 2020. izdata za Marka Budimira, koji je sada optužen kao pripadnik grupe. Međutim, u slučaju naredbi za Marka Budimira, koje je sprovodila policija, ne spominje se Belivuk.

Poslije njih po uvidu u naredbe za tajno praćenje bio je 14. oktobra 2020. Marko Miljković, optužen uz Belivuka kao vođa grupe. Tajni nadzor nad njim je tako počeo dana kada je ubijen Vukićević, a kasnije su ubijeni Radojević i Ljepoja. Zatim su 27. oktobra 2020. još šestorica stavljena na mjere. Zatim su još troje stavljeni na mjere, 28. oktobra, 9. novembra i 27. novembra.

Poslije posljednjeg ubistva Ljepoje 9. decembra još četvorica su stavljena na mjere, od kojih je posljednji sada saradnik okrivljeni Srđan Lalić, i to naredne 2021. godine - 14. januara. On je prvi od trojice saradnika okrivljenih koji svjedoče na suđenju. Mjere su, kako piše, podrazumijevale nadzor nad kontaktima i komunikacijom na otvorenim prostorima kao i u objektima.

Prva u nizu je naredba za Marka Budimira 14. maja 2020, prije šest ubistava. Naređeno je njegovo praćenje i snimanje, te presretanje komunikacije dva mobilna telefona. U obrazloženju se navodi da je on sa bratom Milošem Budimirom (obojica kasnije optužena kao pripadnici Belivukove grupe) dio beogradske ispostave organizovane grupe na čelu sa H. Š., koja prebacuje heroin sa Кosova, preko centralne Srbije, gdje ga miješaju sa paracetamolom, i šalju u Švajcarsku.

Za njegov nadzor bila je zadužena policija - Služba za borbu protiv organizovanog kriminala SBPOК. Zatim se 11. avgusta u produženoj mjeri nadzora prvi put dovodi u vezu sa navijačima Partizana. Navodi se u obrazloženju te mjere da je "visoko pozicioniran u redovima navijača Partizana i da se nalazi u Upravnom odboru Partizana, kao i da većinu sastanaka održava na samom stadionu Partizana, gdje je pristup ograničen".

Navodi se i da se došlo do podataka da su "primjenom posebnih dokaznih radnji prema Marku Budimiru potvrđeni osnovi sumnje da je pripadnik organizovane kriminalne grupe, čiji je organizator H. Š.“.

Njegov stariji brat Miloš Budimir, koji se pominje i u prvoj naredbi, stavljen je "na mjere" tek pet mjeseci kasnije, 27. oktobra 2020. i to kao pripadnik Belivukove grupe, uz obrazloženje da je sa Belivukom bio u Atini, kada su u januaru 2020. ubijeni pripadnici škaljarskog klana Igor Dedović i Stevan Stamatović.

Bonus video: