Potvrđeno bogato nalazište zlata na istoku Srbije

Kako se navodi u saopštenju, preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto

6775 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na lokalitetu Čoka Rakita u opštini Žagubica na istoku Srbije pronađeno je bogato ležište zlata, potvrđeno je u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike od 20. januara.

Kako se navodi u saopštenju, preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazuju i da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je da su potencijalne rezerve značajne sa aspekta količine rude, sadržaja zlata, što može biti od velikog značaja za ekonomiju zemlje, posebno za region istočne Srbije.

"Ono što treba napomenuti, jeste da je projekat u fazi istraživanja, da je potrebno kroz nova istraživanja potvrditi ove dobre rezultate, a nakon toga izraditi elaborat kojim će se izvršiti verifikacija resursa i rezervi", rekla je Đedović.

Kako navode u saopštenju iz ministarstva, ovo potencijalno ležište daje dodatnu vrijednost ležištima koja su već detektovana na projektu Timok kod Žagubice, koji se realizuje od strane kanadske kompanije Dundee Precious Metals INC koja je i objavila vijest o novom nalazištu zlata.

Informaciju o novom nalazištu zlata prenio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na javnom servisu 15. decembra 2022, ali nije otkrio gdje se ono nalazi.

Bonus video: